Υπό έλεγχο τέθηκε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον 42 ορόφων ουρανοξύστη Polat στην Κωνσταντινούπολη. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και, σύμφωνα με την πρώτη ενήμερωση από τον δήμαρχο της πόλης, το κτίριο εκκενώθηκε έγκαιρα.

Ads

Στον ουρανοξύστη υπάρχουν 406 διαμερίσματα, εμπορικό κέντρο και αρκετά γραφεία. Τα πλάνα που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση έδειχναν τη μία πλευρά του κτιρίου να έχει τυλιχτεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στις φλόγες, ενώ η στήλη μαύρου πυκνού ήταν ορατή σε μεγάλη ακτίνα.

Οι άνεμοι διευκόλυναν την «αναρρίχιση» της φωτιάς μέχρι την κορυφή. Το αντιπυρικό σύστημα του ουρανοξύστη τέθηκε αυτόματα σε λειτουργία και για αυτό το εσωτερικό του δεν υπέστη μεγάλες ζημιές.

Ads

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, τις οποίες συνέδραμαν και πυροσβεστικά ελικόπτερα. Μεταξύ άλλων, κίνδυνο αποτελούσαν και από τα τζάμια του κτιρίου, που εξαιτίας του ύψους του και της μεγάλης πίεσης μπορούσαν να εκτοξευτούν σε μεγάλη απόσταση. Το σημείο γύρω από τον ουρανοξύστη άδειασε γρήγορα από κόσμο, καθώς κομμάτια από την επένδυση έπεφταν στο δρόμο.

image

Τα αίτια της φωτιάς είναι ακόμη άγνωστα. Ο διοικητής της περιφέρειας, Χουσεΐν Μουτλού, ανέφερε πως βάσει των πρώτων ενδείξεων η φωτιά πιθανόν να οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα στον κλιματισμό. Τον Μάρτιο, 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά σε εγκατάσταση όπου κοιμούνταν εργάτες σε οικοδομή.