Ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) χτυπήθηκε από βλήμα στη Βόρεια Υεμένη, την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι, να τραυματιστούν άλλοι 10 και να καταρρεύσουν αρκετά από τα κτίριά του. Τρεις από τους τραυματίες είναι μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ads

Τουλάχιστον ένα ακόμη βλήμα έπεσε κοντά στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Όλο το προσωπικό και οι ασθενείς έχουν απομακρύνθηκαν και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al Goumoury στην Σαάντα, που υποστηρίζεται επίσης από τους ΓΧΣ.

«Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του συνασπισμού που ηγείται η Σαουδική Αραβία (SLC), λαμβάνουν τακτικά ενημερώσεις σχετικά με τις ακριβείς συντεταγμένες (GPS) των δομών υγείας που εργάζονται οι ΓΧΣ και είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι κατανοούν τη σοβαρότητα των ανθρωπιστικών συνεπειών της σύγκρουσης, καθώς και την ανάγκη να σεβαστούν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», επισήμανε η Raquel Ayora, Διευθύντρια Προγραμμάτων των ΓΧΣ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές που είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αεροπορική επιδρομή ή να εξαπολύσει έναν πύραυλο να μην γνώριζε ότι το Νοσοκομείο Shiara ήταν μια λειτουργική μονάδα υγείας που παρείχε κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες και υποστηρίζεται από τους MSF», είπε.

Ads

Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιφέρεια Razeh. Ο πληθυσμός της περιοχής έχει πληγεί σοβαρά από τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις και τις συνέπειες ενός πολέμου που διαρκεί 10 μήνες. Το νοσοκομείο Shiara είχε ήδη βομβαρδιστεί πριν αρχίσουν οι ΓΧΣ να το υποστηρίζουν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στις μονάδες σταθεροποίησης της κατάστασης υγείας σοβαρά ασθενών, επειγόντων περιστατικών και μητρικής υγείας.

Αυτό είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό σε δομή υγείας των MSF στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στις 27 Οκτωβρίου το νοσοκομείο Haydan καταστράφηκε από αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού SLC και στις 3 Δεκεμβρίου το κέντρο υγείας στην Taiz χτυπήθηκε επίσης από τον SLC με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 ανθρώπων.

Οι ΓΧΣ ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στις δομές υγείας και απευθύνουν έκκληση προς όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να δεσμευτούν σαφώς για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέπουν την ασφαλή παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.  Ζητούν, επίσης, οι υπεύθυνοι για αυτή την επίθεση να διερευνήσουν τις συνθήκες του συμβάντος.