Στην «επιτυχή εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς» με σκοπό «να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά», προχώρησε τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα. Έντονες διεθνείς αντιδράσεις για μια ακόμη φορά με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ενέργεια. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα. 

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πιονγκγιανγκ η εκτόξευση του πυραύλου έγινε προκειμένου να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος. Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας αναφέρει ότι η εκτόξευση, την οποία διέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν απόλυτα επιτυχής κι ότι ο δορυφόρος Kwangmyongsong – 4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά ενώ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει στην αποστολή και άλλων δορυφόρων στο διάστημα. 

image

image

Σφοδρές αντιδράσεις 

Οι δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν την κίνηση της Πιονγκγιανγκ συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου. Έντονη η αντίδραση και από τον ΟΗΕ που συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφάλειας. 

Ads

«Είναι βαθιά λυπηρό ότι η Βόρειος Κορέα διεξήγαγε εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία, κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν κι Μουν. 

Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από τη Νότιο Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου “δορυφόρου” από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βορείου Κορέας. «Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας – του μόνο συμμάχου της Βορείου Κορέας – εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Κυρώσεις 

Η σημερινή εκτόξευση έγινε ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου. Οι δυτικές κυβερνήσεις αμφισβητούν ότι η Βόρειος Κορέα προχώρησε όντως σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, όπως είχε ανακοινώσει, πάντως σε πρώτο επίπεδο το ΣΑ του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα. 

Η Βόρειος Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει – τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.