Πυρά πυροβολικού έπεσαν σήμερα για πρώτη φορά στο κέντρο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από Ρώσους αυτονομιστές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και πάνω από δέκα τραυματίες μεταξύ των κατοίκων.

Ads

Εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στο κεντρικό κτίριο διοίκησης της πόλης αφότου ήχησαν σειρήνες για την εκκένωση του χώρου έπειτα από ισχυρές εκρήξεις σε κοντινή απόσταση.

Δύο οβίδες έπεσαν σε απόσταση 200 μέτρων από το ξενοδοχείο Park Inn Radisson, ένα από τα μεγαλύτερα στην πόλη, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Μία οβίδα άνοιξε τρύπα στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, μία δεύτερη άνοιξε έναν μεγάλο κρατήρα σε ένα πεζοδρόμιο.

Αρχικά αναφέρθηκε ότι τα πυρά προέρχονταν από τον ουκρανικό στρατό ενώ αργότερα υπήρξαν μαρτυρίες ότι προήλθαν από αυτονομιστές. Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

image

Ads

image

Η πόλη πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος έχει περικυκλώσει τους φιλορώσους ενόπλους οι οποίοι ελέγχουν στρατιωτικά τo Ντονέτσκ.

Μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ έχουν σκοτωθεί κατά πληροφορίες τουλάχιστον 74 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 116. Οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι οι πολίτες στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και δεν έχουν ηλεκτροδότηση, έπειτα από τέσσερις μήνες συγκρούσεων στις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 2.000 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Στο μεταξύ μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδος παραιτείται και ο δεύτερος ηγέτης των αυτονομιστικών κινημάτων της ανατολικής Ουκρανίας. Μετά τον Αλαξάντερ Μποροντάι της αυτόκλητης λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ήρθε η σειρά του Βαλέρι Μπολότοφ, της επίσης αυτόκλητης λαϊκής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Ο δεύτερος επικαλέστηκε τραυματισμούς.

Πλησιάζει το ρωσικό κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα η οχηματοπομπή των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πλησιάζει προς ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές μεθοριακό πέρασμα στο Λουχάνσκ, αν και επικρατεί διαρκής σύγχυση σχετικά με τον τελικό προορισμό του κονβόι.

Η Μόσχα απορρίπτει ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Κιέβου ότι το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την αποστολή στρατιωτικών εφοδίων στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση της αυτοκινητοπομπής από τα σύνορα χωρίς να επιθεωρηθεί το φορτίο από διεθνείς παρατηρητές.

Διάγγελμα Πούτιν από τη Γιάλτα

Στο μεταξύ σε μια κίνηση που θεωρείται ιδιαιτέρως συμβολική ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε σήμερα την Κριμαία και απηύθυνε διάγγελμα από τη Γιάλτα.

«Οι Ρώσοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να προασπίσουν τη χώρα τους, αλλά όχι για να συγκρουστούν με τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Πρέπει ήρεμα, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα να οικοδομήσουμε τη χώρα μας, όχι να περιχαρακωθούμε και να αποκλειστούμε από τον έξω κόσμο. Πρέπει να ισχυροποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε, αλλά όχι για έναν πόλεμο ή για οποιοδήποτε είδος σύγκρουσης αλλά για σκληρή δουλειά, στο όνομα της Ρωσίας» τόνισε.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τη χώρα μας χωρίς να διαρρήξουμε τους δεσμούς μας με τους εταίρους μας, αλλά χωρίς να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας συμπεριφέρεται με περιφρονητικό τρόπο» πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος που σημείωσε ότι η Ρωσία θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία.

«Η χώρα αυτή βυθίζεται σε ένα αιματηρό χάος, σε μια αδελφοκτόνο σύρραξη. Θα καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η σύρραξη το συντομότερο δυνατόν, για να τελειώσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» υποστήριξε καταγγέλλοντας ανθρωπιστική καταστροφή στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν τα βάζει με το δολάριο: Φυσικό αέριο και πετρέλαιο με το ρούβλι

Ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε και σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Μόσχα θα κάνει προσπάθεια να διαθέσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσει διεθνώς αποτιμώντας τους φυσικούς πόρους σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, διότι «το μονοπώλιο του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά ενέργειας πλήττει την οικονομία της Ρωσίας». «Θα έπρεπε να ενεργήσουμε προσεκτικά. Προς το παρόν προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με ορισμένες χώρες να συναλλασσόμαστε εμπορικά στα εθνικά μας νομίσματα» σημείωση.

Στρατός στην Κριμαία

Αναφορικά με την Κριμαία σημείωσε ότι ενέκρινε πρόταση για να δημιουργηθεί μια ειδική δύναμη για την Κριμαία. «Το υπουργείο Άμυνας έχει προετοιμάσει ένα ειδικό πρόγραμμα για να συσταθεί και να αναπτυχθεί μια στρατιωτική δύναμη στην Κριμαία. Ενέκρινα αυτό το πρόγραμμα» δήλωσε ο Πούτιν. «Δεν θα είναι υπερβολικό, ούτε ακριβό»  πρόσθεσε.

Προειδοποίηση για αποχώρηση από το ΕΔΑΔ

Τέλος προειδοποίησε την ΕΕ ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποσυρθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν προστατεύει δικαιώματα, αλλά απλώς εκπληρώνει μια ορισμένη πολιτική λειτουργία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν οι πρακτικές που ακολουθεί το Δικαστήριο κλιμακωθούν η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει οριστικά και από τη δικαιοδοσία του δηλαδή να σταματήσει να αναγνωρίζει τις αποφάσεις του. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία μπορεί να καταγγείλει ή να διακόψει τη συμμετοχή της σε διεθνείς συμφωνίες, εάν κρίνει ότι είναι προς το εθνικό της συμφέρον.