Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου λόγω του «κραχ» στο κινέζικο χρηματιστήριο και υπό το φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Ads

Οι βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη καταγράφουν πτώση πάνω από 2%, ενώ η πτώση στο γερμανικό χρηματιστήριο ξεπέρασε το 4%. Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,46% στις 10.267 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,66% στις 4.514 μονάδες. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,74% στις 6.071 μονάδες και ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,68% στις 356,01 μονάδες.

Σημειώνεται πως στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους στο χρηματιστήριο της Κίνας προκλήθηκε πανικός με πτώση που μέσα σε λίγες ώρες έφτασε το 7%. Η αξία του χρηματιστηρίου  έπεσε κατά περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια και οι κινεζικές αρχές επενέβησαν, κλείνοντας το χρηματιστήριο. Η πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται εν μέρει στα απογοητευτικά στοιχεία για την μεταποίηση, που επέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά και στην πτώση του γιουαν.

Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μεταξύ σουνιτών και σιιτών μετά και την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ, ενίσχυσαν το απαισιόδοξο κλίμα και πυροδότησαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Πτώση καταγράφεται στις τιμές των βασικών μετάλλων λόγω της ανησυχίας των αγορών για μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής τους.

Ads