Την ανησυχία στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει η μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία πολύ κοντά στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών, τεθωρακισμένων και πολεμικών αεροσκαφών.

Ads

Η στρατιωτική άσκηση υπό τον τίτλο Zapad 2017 (Δύση 2017), που πραγματοποιείται κυρίως στα εδάφη της Λευκορωσίας, έχει προκαλέσει τις επικρίσεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, που μιλούν για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις ασκήσεις, ενώ αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις Ρωσίας και Λευκορωσίας, οι ασκήσεις που θα διαρκέσουν έως τις 20 Σεπτεμβρίου, γίνονται για αμυντικούς σκοπούς, έχουν αμυντικά σενάρια και στόχο να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ειρήνης.

Ωστόσο η παρουσία 5.500 Ρώσων και 7.200 Λευκορώσων στρατιωτών, με τουλάχιστον 70 αεροσκάφη και περίπου 250 τεθωρακισμένα, 200 συστήματα πυροβόλων όπλων και 10 πολεμικά πλοία, δεν πείθουν τους γείτονες της Λευκορωσίας, ούτε το ΝΑΤΟ.

Ads

Εκτιμούν ότι η στρατιωτική άσκηση είναι μια πρόκληση, παρόμοια με τις στρατιωτικές ασκήσεις που οδήγησαν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν στις συγκρούσεις στη Γεωργία, αλλά και στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Γιούρι Λιούκ, η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει μέχρι και 100.000 στρατιώτες, ενώ ο Λιθουανός αξιωματούχος Νταρίους Αντανάιτις εξέφρασε τον φόβο ότι «ρωσικά όπλα θα μείνουν στη Λευκορωσία, ώστε ο ρωσικός στρατός να μπορούσε να προετοιμάσει βάσεις για μια ξαφνική ευρεία επίθεση… ακριβώς στα σύνορα του ΝΑΤΟ».

Ανησυχία για πιθανή εισβολή εκφράζει και η Ουκρανία. Ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Πόροσνενκο δήλωσε ότι η Zapad 2017 -άσκηση που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια- φαίνεται να είναι «προετοιμασία για επιθετικό πόλεμο σε ηπειρωτική κλίμακα».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Πάουελ Σόλοχ, δήλωσε ότι οι ασκήσεις είναι μια επίδειξη «της ικανότητας του ρωσικού κράτους να διεξάγει πλήρη πολεμική δράση και ο βαθμός κινητοποίησης είναι πραγματικά εντυπωσιακός».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτ, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι σημάδι ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

«Είμαστε ανήσυχοι γι’ αυτή την άσκηση… Είναι ανοιχτή προετοιμασία για πόλεμο με τη Δύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Εσθονία την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συμμαχία θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η στρατιωτική άσκηση έχει προκαλέσει τις επικρίσεις και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, που θεωρεί ότι ίσως η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για εγκαταστήσει μόνιμα στρατό στη χώρα, αφήνοντάς την στο έλεος μιας ενδεχόμενης ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

«Δεν απειλούμε»

Τόσο η Μόσχα όσο και το Μινσκ έχουν πει επανειλημμένα ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν κίνδυνο για τις γειτονικές χώρες.

«Δεν απειλούμε κανέναν», δήλωσε ο Όλεγκ Βοϊνόφ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Λευκορωσίας. «Έχουμε επιλέξει στρατιωτικές βάσεις πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία».

Ενώ ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν εντελώς ανοιχτή και διαφανής σχετικά με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ομάδας στις ασκήσεις.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΝΑΤΟ ήταν αυτό που πρώτο ανέπτυξε την αντιπυραυλική ασπίδα δίπλα στην Ρωσία, ενώ αναπτύσσει στρατεύματα, τόσο στην Βαλτική, όσο και στην Ουκρανία και την Πολωνία, παρά και ενάντια στις διαμαρτυρίες της Μόσχας.