Στα διεθνή μέσα, μετά και την τελευταία απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ πυροδοτώντας νέες αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα όχι μόνο για την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη πολιτική του αμερικανού προέδρου αλλά για το ενδεχόμενο να αντμετωπίζει κάποιο ψυχικό πρόβλημα, να είναι ψυχικά ασταθής, με πολλούς να θέτουν ζήτημα καταλληλότητας.

Ads

Το ζήτημα είχε επισημάνει πριν από περίπου ένα μήνα και ο ψυχίατρος Robert J. Lifton σε παρέμβασή του σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα την εξωτερική πολιτική μετά από τον ένα χρόνο της παρουσίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Ο Τράμπ είναι ακατάλληλος για την Προεδρία των ΗΠΑ», είχε τονίσει. 

Ο Robert J. Lifton, που είναι λέκτορας ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και συγγραφέας του βιβλίου «Η επικίνδυνη περίπτωση του Ντόναλντ Τράμπ» είχε υπογραμμίζει ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και η επικινδυνότητα της συμπεριφοράς του Τραμπ μπροστά σε κρίσεις ή όταν δέχεται κριτική, δείχνει έναν άνθρωπο σε παράνοια. Η άγνοια για τους πυρηνικούς κινδύνους και η επιμονή του ότι δεν υπάρχει η κλιματική αλλαγή δεν δείχνει έναν άνθρωπο λογικό και συγκροτημένο, αλλά έναν ατομοκεντρικό χαρακτήρα με έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία».

«Όταν ένα τέτοιο ασταθές άτομο έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, πρέπει όλοι να δράσουμε για να περιορίσουμε αυτή την πιθανότητα. Εάν υπάρξει μια πολιτική κίνηση με σκοπό την απομάκρυνσή του θα πρέπει εμείς της ψυχιατρικής κοινότητας να την υποστηρίξουμε με τις γνώσεις μας.

image

Ads