Οι καταστροφικές πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ασία, ανάγκασαν περισσότερα από 41 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ads

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ τους τελευταίους μήνες, μετά από τις φονικές πλημμύρες που χαρακτηρίστηκαν ως οι χειρότερες των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί: 40 εκατ. άνθρωποι είδαν τα σπίτια, τα καταστήματα, τις καλλιέργειες τους, εν ολίγοις τη ζωής τους να καταστρέφεται.

Και αυτό είναι μονάχα η αρχή.

Την επόμενη δεκαετία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καταστροφικές πλημμύρες θα είναι πολύ περισσότερες, προειδοποιούν οι ερευνητές κλιματολογίας.

Ads

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, μεταξύ 1995 και 2015, οι πλημμύρες αντιστοιχούσαν στο 47% των παγκόσμιων καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.

Από τα 2,3 δισ. των ανθρώπων που πλήττονται, το 95% είναι στην Ασία.

Ο David Molden, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολοκληρωμένης Ορεινής Ανάπτυξης στο Κατμαντού του Νεπάλ, έζησε την καταστροφή όντας στην Ασία και μίλησε στο democracynow.org. Όπως είπε, άνω από ενάμισι εκατ. σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το 30 – 40 % των θυμάτων ήταν παιδιά. Εξίσου τεράστια ήταν και η καταστροφή στις καλλιέργειες.

Στο Μπαγκλαντές το 1/3 της χώρας είναι κάτω από το νερό.

Στο Νεπάλ, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για χωριά που στην κυριολεξία εξαφανίστηκαν.

Η ομάδα του Molden εργάζεται σε οκτώ χώρες της Ασίας: Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Κίνα, Ινδία, Μιανμάρ, Νεπάλ και Πακιστάν.

Ο ίδιος βρισκόταν στις πεδιάδες του Νεπάλ όταν ξέσπασαν οι πλημμύρες. 

Οι καταρρακτώδεις βροχές άρχισαν στις 11 Αυγούστου, το νερό έφτασε τις 20 ίντσες μέσα σε 40 ώρες, στη συνέχεια, πέρασαν στην Ινδία και κατέληξαν στο Μπαγκλαντές με τις γνωστές συνέπειες.

image

Ο Molden επισημαίνει το προφανές, ότι εκτός των άλλων, στη νοτιοανατολική Ασία ζει το 40% των πιο φτωχών ανθρώπων του κόσμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις περιοχές που επλήγησαν.

Η επιβίωση τους εξαρτάται από τη γεωργία, συνεπώς από το περιβάλλον και το κλίμα.

image

Πίσω από τα στατιστικά  -τα σπίτια που χάθηκαν, τους ορυζώνες, τα οικόσιτα- υπάρχει μια τεραστίων διαστάσεων τραγωδία, που συμβαίνει στην πίσω αυλή του πλανήτη. 

image

Πλημμύρες και κλιματική αλλαγή

«Τα Ιμαλάια είναι hotspot όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο οι θερμοκρασίες αυξάνονται ταχύτερα και περισσότερο. Εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου, στα βουνά θα ανέβει 3-4 βαθμούς. Γι αυτό η κλιματική αλλαγή λιώνει τους παγετώνες» εξηγεί ο Molden, ο οποίος ανησυχεί για τις συνέπειες στα κλιματικά μοντέλα των μουσώνων, που είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή.

«Αυτό που μας λέει η επιστήμη του κλίματος είναι αυτό που ήδη γνωρίζουμε ότι  στο μέλλον θα έχουμε ακραία φαινόμενα, περισσότερες πλημμύρες και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας. Οι πλημμύρες στη νοτιανατολική Ασία είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή.

image

Επιπλέον, το ζήτημα είναι ποιοι φέρουν το βάρος της κλιματικής αλλαγής. Όπως είδαμε, οι φτωχοί. Το τίμημα πληρώνουν οι άνθρωποι που δεν ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων. Επίσης, μία τις συνέπειες θα είναι η μετακίνηση πληθυσμών, ακόμη και η μετανάστευση».

image

Τι λέει ο Molden για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και επιπλέον, δήλωνε υπερήφανος για την άρνηση του, τη στιγμή που ο τυφώνας Ίρμα πλημμύριζε το Χιούστον;

«Ασφαλώς και ήταν μία κακή είδηση το γεγονός ότι ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα. Οι επιπτώσεις είναι ήδη φανερές. Έχουμε παγκόσμια ευθύνη να θέσουμε σε εφαρμογή δράσεις που θα μας προετοιμάζουν για όσα έρχονται και φυσικά, δράσεις που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή….» καταλήγει.