Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας ενέκρινε το αίτημα του συνασπισμού σύσσωμης της αντιπολίτευσης, υπό το σχήμα «Στογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την καθαίρεση ή μη του προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο.

Ads

Ο Συνασπισμός MUD έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και για τον σκοπό αυτό συγκέντρωσε 1,8 εκατ. υπογραφές. Ήδη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε 1,3 εκατομμύρια από αυτές και πλέον πρέπει  200.000 εκ των υπογραφόντων να αποδείξουν το γνήσιο της υπογραφής τους με δακτυλικό αποτύπωμα και στη συνέχεια, βάσει του συντάγματος, η αντιπολίτευση θα πρέπει να συλλέξει 4 εκατ. υπογραφές, ώστε να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Σημειώνεται πως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει από τον Ιανουάριο του 2016 υπερενισχυμένη πλειοψηφία άνω των 2/3 στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας διαμήνυσε πως σε περίπτωση που σημειωθούν βιαιότητες, η διαδικασία προκήρυξης του δημοψηφίσματος θα σταματήσει άμεσα.

Εάν το δημοψήφισμα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 2016 και υπάρξει καθαίρεση του Μαδούρο, θα διοργανωθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές. Εάν το δημοψήφισμα διεξαχθεί από τις 10 Ιανουαρίου 2017 και μετά, ο Μαδούρο, σε περίπτωση που καθαιρεθεί, θα αντικατασταθεί απλώς από τον αντιπρόεδρο της χώρας Αριστόμπουλο Ιστουρίθ. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα είναι κανονικά προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2019.

Ads

* Στη φωτογραφία ο αρχηγός του συνασπισμού της αντιπολίτευσης MUD Χέσους Τορεάλμπα