Το χρηματιστήριο της Κίνας μόλις πρόλαβε να ανοίξει μετά το πρωτοχρονιάτικο διάλειμμα των αγορών και μέσα σε λίγες ώρες έκλεισε, έχοντας σημειώσει πτώση 7%. Η αξία του χρηματιστηρίου  έπεσε κατά περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια και οι κυβερνητικές αρχές της Κίνας επενέβησαν, κλείνοντας το χρηματιστήριο στις 1:30 μ.μ. τοπική ώρα, μέχρι αύριο το πρωί.

Ads

Λίγο νωρίτερα το χρηματιστήριο είχε κλείσει για 15 λεπτά όταν είχε ήδη σημειώσει πτώση 5%. Μόλις άνοιξε ξανά, ο πανικός συνεχίστηκε ακάθεκτος, αναγκάζοντας τις αρχές να επέμβουν και να κλείσουν το χρηματιστήριο για σήμερα.

Είναι σημαντικό ότι η πτώση σημειώθηκε την πρώτη μέρα κατά την οποία άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα συστήματα (“circuit breakers”) για την διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα circuit breakers μάλλον θα ενθαρρύνουν το ξεπούλημα μετοχών και ομολόγων, δηλαδή ότι η πτώση του χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΜε μεγάλες απώλειες ανοίγει το 2016 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ads

Αναμένεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα χρησιμοποιήσει την γνωστή της τακτική να ρίξει σημαντική ποσότητα κρατικού χρήματος για να συγκρατήσει την αγορά, κάτι που ίσως επιδιώκουν πολλοί χρηματιστές. Κατά την προηγούμενη σημαντική πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου τον Αύγουστο 2015, χρηματιστές είχαν δηλώσει ότι θα ξεπουλάνε ομόλογα και μετοχές ενόσω η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει να στηρίξει την αγορά με κρατικά κονδύλια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΠόσο θα αντέξει η φούσκα των διεθνών αγορών;

Μικρότερες, αλλά σημαντικές, πτώσεις της τάξης του 3% έχουν επίσης σημειώσει μέχρι στιγμής τα άλλα χρηματιστήρια της Άπω Ανατολής.