Ήρθε και το πρώτο δικαστικό εμπόδιο στο νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να εμποδίσει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα της συζύγου και του παιδιού ενός Σύρου που έχει ήδη λάβει άσυλο στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστή Ουίλιαμ Κόνλεϊ του Μάντισον της Πολιτείας Ουισκόνσιν ισχύει μόνο για αυτή την οικογένεια Σύρων, που απειλείται από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, όμως έχει μεγάλο συμβολικό βάρος.

Ο ενάγων είναι ένας σουνίτης που έφυγε από τη Συρία το 2014 προκειμένου να γλιτώσει από τον «σχεδόν βέβαιο» θάνατο, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου. 

Ads

Αφού βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ, στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση ασύλου για τη σύζυγο και την κόρη του που είχαν παραμείνει στο Χαλέπι.

Η διαδικασία έφτανε στο τέλος της, όμως σταμάτησε από τα αντιμεταναστευτικά διατάγματα του Τραμπ, ο οποίος έθεσε τη Συρία στον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο άνδρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, διατηρώντας την ανωνυμία του και κατάφερε να πείσει τον δικαστή Κόνλεϊ ότι είναι απαραίτητο να ζητήσει την προσωρινή αναστολή του διατάγματος.

Ο ενάγων «παρουσίασε επιχειρήματα τα οποία έχουν πιθανότητες να επιβεβαιωθούν» επεσήμανε ο δικαστής. Κυρίως το γεγονός ότι «η οικογένειά του κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», αν παραμείνει στη Συρία.

Στο μεταξύ πολλές αμερικανικές Πολιτείες και ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος. 

Μεταξύ αυτών είναι η Χαβάη, το Μέριλαντ, η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, η Μινεσότα, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και το Όρεγκον. Πολλές κρίσιμες ακροαματικές διαδικασίες είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου.

Απολύθηκε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν

Σε μια άλλη εξέλιξη ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Πριτ Μπαράρα, απολύθηκε καθώς αρνήθηκε να παραιτηθεί. 

Η παραίτησή του ζητήθηκε μαζί με αυτές άλλων 45 ομοσπονιδακών εισαγγελέων από την κυβέρνηση του Τραμπ. 

«Δεν παραιτήθηκα. Απολύθηκα πριν από λίγα λεπτά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Μπαράρα, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία του στη θέση αυτή «ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην επαγγελματική του ζωή».

Ο Μπαράρα περιλαμβανόταν στους 46 ομοσπονδιακούς εισαγελλείς, που είχαν διορισθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.