Σε συμφωνία ήρθαν οι χώρες της Δύσης με τη Ρωσία για την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία. Η συμφωνία επετεύχθη στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ads

 
Το κλιμάκιο θα αποτελείται από τουλάχιστον 100 μέλη αρχικά. Η απόφαση προβλέπει την παραμονή των παρατηρητών για περίπου έξι μήνες στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία Ρωσίας και Δυτικών χωρών από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο δεν πρόβαλε ενστάσεις. 
 
Το κλιμάκιο θα επισκεφτεί περιοχές ώστε να καταγράψει την πολιτική κατάσταση και τις συνθήκες ασφάλειας των πολιτών. Η αποστολή θα ξεκινήσει από το Κίεβο και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και στο Ντόνετσκ και το Χάρκοβο, όπου η πλειοψηφία των πολιτών είναι ρωσόφιλοι. Σημειώνεται πως στη σχετική απόφαση δεν γίνεται αναφορά για την Κριμαία.
 
Το πρώτο κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί το Κίεβο τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί ένδειξη ότι πρόθεση της Ρωσίας είναι να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.