Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να δώσουν «εγγυήσεις» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.

Ads

«Οι Ευρωπαίοι έχουν διορία μεταξύ 45 και 60 ημερών προκειμένου να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν και την αντιστάθμιση των ζημιών που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ» δήλωσε ο Αμπάς Αρακτσί, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της επιτροπής Σεγιέντ Χουσεϊν Ναγκαβί Χοσεϊνί.

«Εάν οι Ευρωπαίοι δεν παράσχουν εγγυήσεις, θα εναπόκειται στην ηγεσία της χώρας να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μια τέτοια διορία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε σήμερα από το Πεκίνο μια μαραθώνια διπλωματική περιοδεία, με την ελπίδα να επιτύχει ένα «σαφές πλαίσιο για το μέλλον» στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον, όμως ζητά από τους Ευρωπαίους «εγγυήσεις» προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Μογκερίνι: Την Τρίτη υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία με το Ιράν

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι διμερής, είναι απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να την ακυρώσει», δήλωσε η Υπατη Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι την  Τρίτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας με την ίδια και ακολούθως με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

«Η συνάντηση γίνεται με σκοπό να διατηρηθεί η συμφωνία χάριν της ασφάλειας της περιοχής μας», είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι «έχουμε ευθύνη και καθήκον να κάνουμε ό,τι μπορούμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά για να διατηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».

Εδώ και ένα χρόνο λέω, συνέχισε, κυρίως στους φίλους μας στην αμερικανική ηγεσία ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι διμερής συμφωνία. Είναι μια απόφαση του ΣΑ των  Ηνωμένων Εθνών και ανήκει σε όλο τον κόσμο.

Συνέπεια αυτού είναι ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να καταστρέψει τη συμφωνία ή να την ακυρώσει, γιατί όλοι οι άλλοι παραμένουν προσηλωμένοι σ αυτήν. «Αυτές τις μέρες βλέπουμε ακριβώς αυτό,  την  αντίδραση και την απάντηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία σχεδόν ομόφωνα υποστηρίζει την πλήρη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας».

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Ευρωπαίοι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τη συμφωνία, καθώς και τις δεσμεύσεις μας σ’ αυτή και να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να είναι ειλικρινείς με τις δεσμεύσεις τους προς χάριν της ασφάλειας στην περιοχή μας. Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι συγκαλέσαμε για την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες  υπουργική συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμνίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αρχικά των τριών με μένα και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ.»