Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα έρθει αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής για τα κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ads

Πρόκειται για πρόταση μομφής από το ίδιο του κόμμα, τους Συντηρητικούς, καθώς συγκεντρώθηκαν 54 επιστολές δυσπιστίας από βουλευτές των Τόρις.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, ύστερα από τις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο «Partygate» και το πόρισμα της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, στο οποίο περιγράφονται οι διαστάσεις των παραβιάσεων των κανόνων του lockdown στα παράνομα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα ξέρουμε μέχρι το τέλος της ημέρας εάν οι Συντηρητικοί βουλευτές έχουν αποφασίσει ή όχι να απομακρύνουν τον Μπόρις Τζόνσον από ηγέτη τους. Βεβαιότητα ορισμένων στο Νο10 ότι θα κερδίσουν, αλλά οι κίνδυνοι μιας μυστικής ψηφοφορίας καθιστούν πολύ δύσκολες τις ακριβείς προβλέψεις» σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής του ITV Πολ Μπραντ.

Ads

Στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν οι 359 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αν χάσει τη ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον θα καθαιρεθεί από ηγέτης των Συντηρητικών και θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αντίθετα, αν κερδίσει στην ψηφοφορία, θα παραμείνει ακλόνητος στη θέση του για 12 μήνες, όπως ορίζουν οι κανόνες στο Συντηρητικό Κόμμα.