Ο αποπεμφθείς ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτά από τη Ρωσία να εγγυηθεί την προσωπική του ασφάλεια έναντι των απειλών από «εξτρεμιστές», μέσω δήλωσής του, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πηγή που επικαλείται το ρωσικό Itar Tass αναφέρει ότι έχει γίνει δεκτό το αίτημα του Γιανουκόβιτς για προστασία «στη ρωσική επικράτεια».

Ads

Επίσης, σύμφωνα με τη δήλωση που του αποδίδεται, ο Γιανουκόβιτες αναφέρει πως είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της χώρας. Επιμένει, ακόμη, στην εφαρμογή της συμφωνίας η οποία υπεγράφη με την αντιπολίτευση την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη δήλωση, η οποία δεν διευκρινίζει πού βρίσκεται ο ανατραπείς πρόεδρος, ο Γιανούκοβιτς σημειώνσει: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο λαός στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό εξουσίας, την πλήρη ανομία στη χώρα και το διορισμό υπουργών από τον όχλο». Επίσης, μιλάει για «όργιο εξτρεμισμού».

«Έχω ζητήσει από τις ρωσικές αρχές να εγγυηθούν την προσωπική μου ασφάλεια από τις πράξεις των εξτρεμιστών», κλείνει η δήλωση του αποπεμφθέντος ουκρανού προέδρου.

Ads

Νωρείτερα ανεπιβεβαίωντες πληροφορίε του ρωσικού RBK υποστήριζαν πως ο Γιανουκόβιτς είχε θεαθεί σε ξενοδοχείο στη Μόσχα πριν μεταφερθεί σε σανατόριο στις παρυφές της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το Associated Press μεταδίδει πως η αναφορά του RBK δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί αλλά η ασφάλεια στο ξενοδοχείο που κατονομαζόταν -το Ukraina Hotel- ήταν ασυνήθιστα αυξημένη.