O πανευρωπαϊκός συναγερμός για το άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» υπό την, κατά τα άλλα αθώα, ονομασία, «Blue Whale» («Γαλάζια φάλαινα»), ήρθε, ως συνήθως, μάλλον αργά.

Ads

‘Ηδη, η Ρωσία, από όπου ξεκίνησε, καθώς και η Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπου έφτασε, μετρούν θύματα, κυρίως έφηβων και παιδιών.

To νέο, διεστραμμένο διαδικτυακό «παιχνίδι» αυτοκτονιών έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του και στην Ευρώπη, με ειδικούς να προειδοποιούν τα παιδιά να κλείσουν τα αυτιά τους στις «σειρήνες» του διαδικτύου και τους γονείς να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να τα προφυλάξουν.

Το «παιχνίδι» τους «προσφέρει» επικίνδυνες «περιπέτειες» – «αποστολές», που ξεκινούν από αυτοτραυματισμούς και φτάνουν μέχρι και την αυτοκτονία.

image

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως για τους έφηβους, από το διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία-Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα») επισημαίνει και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών-πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπου, κυρίως, έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική ακεραιότητά τους δοκιμασιών, όπως αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια.

Οι αρμόδιες Αρχές άλλων χωρών έχουν προειδoποιήσει γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα ΜΜΕ του εξωτερικού, που αναφέρουν ότι το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα.

Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, όπως τονίζει, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Eάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλεφωνικά στο 11188

– Στέλνοντας e-mail στο [email protected]

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

– Μέσω twitter: @CyberAlertGR.