Το πρόσωπο του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από την κουκούλα του δήμιου του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), σε πολλά αποτρόπαια βίντεο με αποκεφαλισμούς, αποκαλύπτει η Daily Mail. Η εφημερίδα παρουσιάζει μία φωτογραφία από τα παιδικά χρόνια του λεγόμενου «Τζιχάντι Τζον», από όταν φοιτούσε σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δυτικό Λονδίνο.

Ads

Στην ομαδική σχολική φωτογραφία που δημοσιεύει η Daily Mail, ο ανήλικος τότε Μοχάμεμντ Εμγουαζί διακρίνεται χαμογελαστός να στέκεται οκλαδόν στο γρασίδι στην πρώτη σειρά μεταξύ των μαθητών και να μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο μαθητή. Φοιτούσε στο St Mary Magdalene Church of England, ένα σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας και ήταν ο μοναδικός μουσουλμάνος μαθητής στην τάξη του.

Μαρτυρίες συμμαθητών του στην εφημερίδα κάνουν λόγο για ένα παιδί που ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για το ποδόσφαιρο παρά για τις θρησκείες. Ο φερόμενος ως «Τζιχάντι Τζον» ήταν ο μοναδικός μουσουλμάνος στην τάξη, και όπως περιγράφει ένας πρώην συμμαθητής του: «Μια φορά είχαμε ένα μάθημα θρησκευτικών και σηκώθηκε και μίλησε για τη θρησκεία του. Έγραψε Αραβικά στον πίνακα για να μας δείξει με τι μοιάζουν και πώς γράφουν προς την άλλη κατεύθυνση. Μας έδειξε ένα θρησκευτικό κείμενο και μίλησε για το τι είναι η θρησκεία του. Τότε ήμασταν οκτώ ή εννέα ετών. Ο Μοχάμεντ ανέφερε τη νηστεία. Τα αγγλικά του δεν ήταν πολύ καλά σε όλο το δημοτικό σχολείο». «Έπαιζε ποδόσφαιρο κάθε μεσημέρι και σε ποδοσφαιρικό σύλλογο μετά το σχολείο. Μέσα από το ποδόσφαιρο, έμαθε διάφορες λέξεις και εκφράσεις. Όπως όλα τα παιδιά, ήθελε να είναι επιθετικός. Δεν ήταν τόσο καλός στο σχολείο, ήταν κάτω από τον μέσο όρο, αλλά ήταν ένα από τα αθλητικά παιδιά. Ήταν πολύ δημοφιλής», συνεχίζει ο παιδικός του φίλος σκιαγραφόντας το προφίλ του δήμιου των τζιχαντιστών.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα το πραγματικό όνομα του «τζιχαντιστή Τζον», του ανθρώπου που έχει εμφανιστεί σε πολλά βίντεο με αποκεφαλισμούς ομήρων από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ads

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πρόκειται για τον 27χρονο Μοχάμεμντ Εμγουαζί, υπήκοο Βρετανίας που κατοικούσε στο δυτικό Λονδίνο. Ο Εμγουαζί περιλαμβανόταν στη λίστα των υπόπτων που είχαν καταρτίσει οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο του ISIS στην χώρα.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο, μιλώντας με καθαρή λονδρέζικη προφορά, τον περασμένο Αύγουστο, όταν φάνηκε να σκοτώνει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε ανάλογα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των αποκεφαλισμών των δυτικών ομήρων Στίβεν Σότλοφ, Ντέιβιντ Χέινς, Άλαν Χένινγκ και Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ, καθώς και σε βίντεο με τους Ιάπωνες ομήρους Χαρούνα Γιουκάουα και Κέντζι Γκότο.

Ο 27χρονος πιστεύεται ότι μετέβη στη Συρία πριν από τρία χρόνια και λίγο μετά εντάχθηκε στις δυνάμεις του ISIS.  Μάλιστα, εξετάζεται η σχέση του με ένα άτομο το οποίο παρακολουθείτο από τις βρετανικές αρχές, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Σομαλία το 2006 και είχε συνδεθεί με δίκτυο υποστήριξης και χρηματοδότησης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

image