Σε εργοστάσια της Τουρκίας «εργάζονται προσφυγόπουλα από τη Συρία κάτω των 15 ετών, ως και για δώδεκα ώρες καθημερινά, σύμφωνα με έρευνα της εκπομπής του BBC, Panorama.

Ads

Τουλάχιστον επτά προσφυγόπουλα δουλεύουν σε εργοστάσιο που φτιάχνει τζιν για επώνυμες μάρκες ρούχων που στέλνονται στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χρησιμοποιώντας χημικά χωρίς κατάλληλη προστασία, σύμφωνα με το BBC.

«Χωρίς δικαίωμα στο σχολείο ή την παιδική ηλικία, βρίσκονται επτάχρονα προσφυγόπουλα», αναφέρει ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, παραθέτοντας φωτογραφίες τις οποίες χαρακτηρίζει «ντοκουμέντο παράνομης εργασίας ανηλίκων στη νότια Τουρκία».

Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα, το 73% των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, ζουν εκτός κέντρων φιλοξενίας που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.

Ads

Από τα περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται στην Τουρκία, το 60% είναι παιδιά, διατρανώνει η Unicef.

Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters φέτος βρήκε επίσης αποδείξεις για προσφυγόπουλα από τη Συρία που εργάζονται σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία κάτω από παράνομες συνθήκες, ενώ η Τουρκία αποτελεί κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες και επίκεντρο της συμφωνίας μετεγκατάστασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είχαμε βρει στο παρελθόν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι Σύριοι εργάτες απασχολούνται σε τουρκικά εργοστάσια που μας προμηθεύουν, είμαστε πολύ απογοητευμένοι από αυτά τα απαράδεκτα ευρήματα», τόνισε η βρετανική αλυσίδα Marks&Spencer, αναφερόμενη στην έρευνα του BBC.

Η M&S δήλωσε πως καλεί τον προμηθευτή της στην Τουρκία προκειμένου να προσφέρει νόμιμη απασχόληση σε όσους πρόσφυγες απασχολούνται στο εργοστάσιο.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, BBC, ΕΡΤ