Πριν από μερικούς μήνες ο Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ, πρόσφυγας από τη Συρία, πουλούσε στυλό στους δρόμους της Βηρυτού, στο Λίβανο, αγκαλιά με το κοριτσάκι του για να επιβιώσει. Σήμερα, με τη βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου από όλο τον κόσμο, ο Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ είναι ιδιοκτήτης τριών καταστημάτων, στα οποία εργάζονται επίσης πρόσφυγες, καθώς από την εκστρατεία που ξεκίνησε μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας στο Twitter και μέσω crowdfunding συγκεντρώθηκε ένα πόσο περίπου 170.000 ευρώ.

Ads

Ο 33χρονος πατέρας δύο παιδιών – μιας 4χρονης και ενός 9χρονου – κατάφερε με το ποσό που συγκεντρώθηκε να ανοίξει έναν φούρνο, και στη συνέχεια ένα κεμπαπτζίδικο αλλά και ένα μικρό εστιατόριο. Επίσης έδωσε ένα ποσό περίπου 15.000 ευρώ σε φίλους και συγγενείς στη Συρία. Στα τρία καταστήματα που άνοιξε εργάζονται αποκλειστικά πρόσφυγες , συνολικά 16, και όπως ο ίδιος δηλώνει «δεν άλλαξε μόνο η ζωή του αλλά και η ζωή των παιδιών του και των υπόλοιπων προσφύγων που δουλεύουν μαζί του».

Η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων ξεκίνησε στο  Indiegogo από τον ακτιβιστή Gissur Simonarson. Οι διοργανωτές της καμπάνιας εξακρίβωσαν μέσω του αρμόδιου φορέα στον Λίβανο για τους Σύρους πρόσφυγες την ταυτότητα του Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ που εμφανιζόταν στην φωτογραφία και εξασφάλισαν πως τα χρήματα θα έφταναν με ασφάλεια σε αυτόν.

Έτσι γνώρισε ο κόσμος τον Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ
image

Ads

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη και το ποσό που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο. Μάλιστα οι διοργανωτές κάποια στιγμή έκλεισαν την σελίδα καθώς οι δωρεές συνεχίζονταν. Το Associated Press σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, συνάντησε τον Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ και τον φωτογράφησε έξω από το αρτοποιείο που άνοιξε αλλά και μαζί με το 4χρονο κοριτσάκι του.

image

image

image

Σήμερα έχουν διαμέρισμα με έπιπλα και ο 9χρονος γιος του επέστρεψε στο σχολείο το οποίο είχε διακόψει εδώ και τρία χρόνια, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Χαμογελαστός πλέον ο Αμπντούλ Χαλίμ αλ-Ατάρ φωτογραφίζεται φορώντας ένα μπλουζάκι που γράφει: «stay positive».

image

Εξάλλου ο ίδιος και οι 16 εργαζόμενοι στα καταστήματά του μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 1,2 εκατομμύρια προσφύγων που ζουν στο Λίβανο μόλις το ένα τρίτο απασχολείται με κάποια μορφής εργασία.

Μια παλιότερη συνέντευξή του στο Al Jazeera