Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τρίτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ και της Κομισιόν με τον Ερντογάν για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ads

Η πίεση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως απέδωσε σε όλα τα επίπεδα, επιτυγχάνοντας ακόμη και την άμβλυνση της γαλλικής στάσης, αφού ο Εμμανουέλ Μακρόν τώρα συναινεί αφενός να δοθεί προβάδισμα στην διπλωματία στην κρίση με την Τουρκία, και αφετέρου να υπάρξει, υπό προϋποθέσεις, αποσύνδεση του κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Σκάι στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε το παράπονό του στον Μακρόν για τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα. «Δεν μπορώ να καταλάβω την υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε δε ότι «η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και κάλεσε τη Γαλλία να επιδείξει λογική και εποικοδομητική στάση. «Θεωρώ ωφέλιμη την ύπαρξη συνεχόμενων διαύλων επικοινωνίας και διαβουλεύσεων μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής μια εποικοδομητική στάση που ενισχύει τον διάλογο και την συνεργασία θα είναι σημαντική για την δημιουργία δυνατοτήτων επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων», κατέληξε ο Ερντογάν. 

Ads