Η αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic Airways Ltd κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα στις ΗΠΑ, το οποίο και επιτρέπει σε μία ξένη εταιρία που έχει χρέη να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν χθες στο δικαστήριο.

Ads

Η εταιρεία υπέβαλε το αίτημά της στη Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα η Virgin Atlantic διαπραγματεύεται μία συμφωνία με τους μετόχους της “για μία συναινετική ανακεφαλαίωση” η οποία θα εξαλείψει τα χρέη από τον προϋπολογισμό της “και θα θέσει την εταιρία σε πορεία μακρόχρονης ανάπτυξης.”

Τον Ιούλιο, η Virgin Atlantic είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους μετόχους της για τη διάσωσή της, εξασφαλίζοντας ένα πακέτο ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική πορεία της μετά την κρίση του κορονοϊού.

Η προσφυγή στο αμερικανικό δικαστήριο είναι επικουρική στην ξεχωριστή προσφυγή σε βρετανικό δικαστήριο, όπου η Virgin Atlantic πήρε έγκριση για τη διεξαγωγή συναντήσεων με τους πιστωτές της και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το σχέδιο της εξυγίανσης της, στις 25 Αυγούστου.

Ads

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης κατατέθηκε σε βρετανικό δικαστήριο «ώστε να εγκριθεί από όλους τους πιστωτές, πριν από την εφαρμογή του».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η διαδικασία προχωράει με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πιστωτών».

Η πτώχευση είναι η δεύτερη που υποβάλλεται φέτος από αεροπορική εταιρεία της Virgin Group. Η πρώτη ήταν η Virgin Australia, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, η οποία προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς  οφείλει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 12.000 πιστωτές.

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 51% στον όμιλο Virgin του Ρίτσαρντ Μπράνσον και κατά 49% στην αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, έπρεπε να κλείσει τη βάση στο Γκάτγουικ και να περικόψει πάνω από 3.500 θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας, Μπράνσον, είχε δεχτεί κριτική αφού ζήτησε κυβερνητική βοήθεια για τη Virgin Atlantic για να επιβιώσει από την ύφεση.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε πει ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν τους ιδιωτικούς πόρους επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε στήριξη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η αεροπορική εταιρεία δήλωσε σε δικαστήριο του Λονδίνου ότι θα έχει χρεοκοπήσει έως τον Σεπτέμβριο αν δεν εγκριθεί η συμφωνία.