Διωρία μέχρι την Τετάρτη έχει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του κόμματος του πρώην υπουργού ´Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των υπερορθόδοξων κομμάτων και να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν όμως το Ισραήλ οδεύει ολοταχώς προς νέες εκλογές.

Ads

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να σύρουμε τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση» φέρεται να είπε στο πρωινό υπουργικό συμβούλιο ο Νετανιάχου. Ωστόσο αργότερα, σε συνάντηση του με υπουργούς του κόμματος του Λικούντ, είπε ότι «εάν δεν βρεθεί λύση, θα παρουσιάσει την Τετάρτη την πράξη διάλυσης της Βουλής».

Επισήμως η διαφωνία βρίσκεται σε ένα σχέδιο νόμου που προωθεί μετ’ επιτάσεως ο Λίμπερμαν και το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις και των υπερορδόδοξων Εβραίων, ωστόσο ο Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Λίμπερμαν δεν θα συμμετάσχει σε σχηματισμό αν δεν είναι πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίμπερμαν, παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ρίχνοντας την κυβέρνηση.

Ads

Στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, όπως γράφει η εφημερίδα Haaretz, ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να πείσει τα μικρότερα φίλα προσκείμενα κόμματα να ζητήσουν από τον πρόεδρο Ρίβλιν την προκήρυξη εκ νέου εκλογών, αντί να γίνει νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία όμως δεν έχει αυτόν για πρωθυπουργό.