Έμμεσο – πλην σαφές – «πράσινο φως» ανάβει η Μόσχα στις ηγεσίες των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς (Νοτνιέτσκ και Λουγκάνσκ) να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα ακόμη και με το ερώτημα της ένωσής τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα πρότυπα της Κριμαίας το 2014.

Ads

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε σχετικά, ότι το ζήτημα του μέλλοντος των «απελευθερωμένων περιοχών» (sic) στο Ντονμπάς, θα είναι αποτέλεσμα της  έκφρασης «της βούλησης των κατοίκων αυτών των περιοχών».

Ο Πεσκόφ εστίασε στο γεγονός ότι χωρίς να εκφραστεί η βούληση των κατοίκων, «χωρίς να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα συνεχίσουν και με ποιον θέλουν να ζήσουν», είναι αδύνατο να ληφθούν μέτρα.

Προς το παρόν, είπε ο ίδιος, επείγει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ντονμπάς – την οποία η Ρωσία και οι «ΛΔ» χρεώνουν στο Κίεβο – σημειώνοντας  ότι οι «απελευθερωμένες περιοχές πρέπει να παρέχουν τα προς το ζην και να εγγυώνται την  ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Ads

«Πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα και νερό, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζονται μέτρα προτεραιότητας που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κόσμου», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Πάντως, στην πράξη, η Μόσχα προχωρά σε βήματα ουσιαστικής «ενσωμάτωσης» των περιοχών που κατέλαβε στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 18 Μαϊού, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Μαράτ Χουσκούλιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αποκαταστήσει, με δικό της κόστος, τις κατεστραμμένες υποδομές στα «απελευθερωμένα εδάφη» της Ουκρανίας.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να ξεκινήσει ο «μέγιστος κύκλος  εργασιών» του ρουβλίου, με τους κατοίκους της περιοχής Ζαπορόζιε να πληρώνονται αυτόν τον μήνα τις συντάξεις και τους μισθούς σε ρούβλια.

Μιλώντας για το μέλλον του πυρηνικού σταθμού στο Ζαπορόζιες, ο Ρώσος αντιπρόεδρος είπε ότι ο σταθμός είναι έτοιμος να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο πληρώσει γι’ αυτήν, αλλιώς θα λειτουργεί μόνο για τη ρωσική αγορά.

Επίσης, από τις 7 Μαΐου, ο επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, σημείωσε ότι η σιδηροδρομική επιβατική επικοινωνία της Κριμαίας με τη Χερσώνα και το Ζαπορόζιε «θα αποκατασταθεί πλήρως», ενώ, μια μέρα νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας θα δικαιούνται ρωσική υπηκοότητα.