Μέλη της οργάνωσης «Ένωση Τουρκικής Νεότητας» επιτέθηκαν κατά τριών ναυτών του στόλου των ΗΠΑ σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας το σύνθημα «Γιάνκις πηγαίνετε σπίτια σας» (Yankees, go home) και αποκαλώντας τους δολοφόνους. Οι δράστες πέταξαν μπογιές στους τρεις αμερικανούς και επιχείρησαν να τους καλύψουν τα κεφάλια με πλαστικές σακούλες, όπως κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας στους κατηγορούμενους για τρομοκρατία. Η επίθεση προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ.  

Ads

Ο αμερικανικός στόλος έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. «Καθώς σας θεωρούμε φονιάδες, δολοφόνους, θέλουμε να φύγετε από την χώρα μας», τους λέει ένας από τους δράστες λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση. Οι τρεις αμερικανοί τράπηκαν σε φυγή, με τα μέλη της οργάνωσης να τους καταδιώκουν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το βίντεο, που τράβηξαν και δημοσίευσαν τα μέλη της οργάνωσης, και καταδίκασε την επίθεση. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η τεράστια πλειονότητα των Τούρκων θα συμφωνήσουν μαζί μας και θα καταδικάσουν μία ενέργεια που προσβάλλει σε τέτοιο βαθμό την φήμη της Τουρκίας ως φιλόξενης χώρας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση μόλις το 19% των Τούρκων διάκεινται θετικά έναντι των ΗΠΑ.