Την ερχόμενη εβδομάδα θα διαλυθεί η βουλή της ΠΓΔΜ και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές πιθανώς για τις 27 Απριλίου, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τις πρόωρες εκλογές ζήτησε το αλβανικό κόμμα, DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, και επί του αιτήματος θα τοποθετηθεί επίσημα η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι, του VMRO-DPMNE, το βράδυ της Παρασκευής. Το DUI προέβη σε αυτό το αίτημα με αφορμή την διαφωνία των δυο κομμάτων σχετικά με το πρόσωπο που θα στηριχθεί για την προεδρία. 

Ads

Το DUI είχε προτείνει προς το VMRO-DPMNE να υποστηριχτεί κοινός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, κάτι που απορρίφθηκε από το κόμμα του Γκρούεφσκι, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα χρίσει εκ νέου για υποψήφιο τον νυν Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Το DUI αρνείται να στηρίξει τον Ιβάνοφ καθώς σχολιάζει ότι δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Το VMRO-DPMNE σχολιάζει ότι η διαφωνία είναι «πλασματική ώστε να αιτιολογηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές», στις οποίες σύμφωνα με αναλυτές θα υπερισχύσουν τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα και θα εξασφαλίσουν νέα κυβερνητική θητεία. Η παρούσα λήγει κανονικά το καλοκαίρι του 2015. 

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες και για την διάλυση της απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 62 βουλευτών. Τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα έχουν 71 έδρες.

Ads