Τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 

Ads

Όπως εξήγησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στο τέλος των συνομιλιών κορυφής με τους κυβερνητικούς εταίρους, κατέστη φανερό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το νέο έτος δεν θα ήταν δυνατόν να υπερψηφιστεί και, συνεπώς, θα ανέκυπτε θέμα απώλειας της κοινοβουλευτικής στήριξης για την κυβέρνηση συνασπισμού.
 
Ο Νετανιάχου δεν προσδιόρισε ημερομηνία εκλογών, αρκούμενος να δηλώσει απόψε: «οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν το ταχύτερο δυνατόν».
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκλογές θα γίνουν «ή τον Ιανουάριο του 2013 ή το αργότερο μέσα στο Φεβρουάριο» του νέου έτους -οκτώ μήνες πριν την εκπνοή της κανονικής κυβερνητικής θητείας.
 
Η βραδύτερη από τα προβλεπόμενα οικονομική ανάπτυξη συνεπάγεται πως το Ισραήλ θα πρέπει να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα το 2013 και πολλοί κυβερνητικοί εταίροι, ανάμεσά τους οι υπερορθόδοξοι εβραίοι και ο αντίθετος στις περικοπές στρατιωτικών δαπανών Εχούντ Μπαράκ, διστάζουν να συνυπογράψουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2013.