Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου, αφού έχασε την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στην ισπανική βουλή.

Ads

«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς οι Καταλανοί οδηγούν τον Σάντσεθ σε πρόωρες εκλογές

Ads

Οι Σοσιαλιστές ηγούνται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς καταλαμβάνουν μόλις 85 έδρες σε σύνολο 350 στο ισπανικό κοινοβούλιο. Για να σχηματίσουν λοιπόν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ραχόι -υπό το βάρος οικονομικών σκανδάλων- τον Ιούνιο του 2018 ,χρειάστηκαν την στήριξη τόσο των Podemos όσο και βουλευτών από μικρότερα κόμματα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν και δυο Καταλανικά κόμματα, το ERC και το PDECAT, με 9 και 8 βουλευτές αντίστοιχα.

Στον προϋπολογισμό όμως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την στήριξή τους με αποτέλεσμα οι εκλογές να αποτελούν μονόδρομο για τον Πέδρο Σάντσεθ, που θέλει να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που κλίνουν προς την Αριστερά ενάντια στην απειλή ερχομού της Δεξιάς στην εξουσία.