Διάταγμα που προβλέπει τη διάλυση του ουκρανικού Κοινοβουλίου, υπέγραψε απόψε ο πρόεδρος της Ουρκανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ads

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «η προηγούμενη Βουλή υποστήριζε τον Γιανουκόβιτς και δεν μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο με αυτή», ενώ σημείωσε ότι η πράξη του αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας.

«Αποφάσισα να τερματίσω πρόωρα την εξουσία του κοινοβουλίου» έγραψε νωρίτερα ο Ποροσένκο στο Twitter.

Η Ουκρανία θα διεξάγει βουλευτικές εκλογές την 26η Οκτωβρίου μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας. «Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν την 26η Οκτωβρίου» έγραψε ο Σβιάτοσλαβ Τσεχόλκο στο Twitter.

Ads

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διάστημα 60 ημερών από την δημοσίευση του σχετικού διατάγματος.

Στο μεταξύ, για νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος κατηγόρησε νωρίτερα το Κίεβο τη Μόσχα, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονέτσκ. Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις «προσποιούμενες δυνάμεις αυτονομιστών ανταρτών» διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία με δέκα άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα.