Οι Ciudadanos, το Ισπανικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Καταλονία το 2006, δημιουργήθηκε ως απάντηση στο κάλεσμα ενός μανιφέστου από μια ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων της καταλανικής κοινωνίας, μέσω του οποίου έκαναν έκκληση για μια πολιτική δύναμη «που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του κοινού».

Ads

Επιπλέον σε αυτό το μανιφέστο, προειδοποίησαν πως η «ρητορική του μίσους που εξαπολύεται από τα μέσα της επίσημης Κυβέρνησης της Καταλονίας εναντίον κάθε τι “Ισπανικού” είναι πιο ανησυχητικό από ποτέ» και πως το «(Καταλανικό) έθνος, προωθούμενο ως ομοιογενής οντότητα, έχει καταλάβει τον χώρο όπου υπήρχε μια αναμφισβήτητα πολύ-ποίκιλη κοινωνία».

Ωστόσο είναι μόνο αυτό; Ο ιστορικός και πρώην βρετανός διπλωμάτης Craig Murray κατηγορεί το κόμμα για παράτυπη χρηματοδότηση του από τους πιο διεφθαρμένους κύκλους της ΕΕ και υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίας της Γερμανίας με συγκεκριμένο σκοπό. 

Ο Craig Murray είναι ιστορικός με μεγάλο συγγραφικό έργο, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην πρέσβης της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν. Έχασε τη θέση του από τη βρετανική κυβέρνηση το 2004, αφού καταδίκασε το Υπουργείο Εξωτερικών για συνεργασία με το καθεστώς του Islom Karimov στο Ουζμπεκιστάν και ευρεία χρήση βασανιστηρίων. Ο Murray ανακάλυψε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (MI6), χρησιμοποίησαν τους ίδιους τρόπους βασανισμού με αυτές που χρησιμοποιούσαν στο Ουζμπεκιστάν για να ανακρίνουν τους κρατούμενους. Αυτή η δημόσια καταγγελία τελείωσε με μια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ και την αποχώρησή του από τη θέση του διπλωμάτη.

Ads

Στο άρθρο του, το οποίο αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδαο Craig Murray αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στη Μαδρίτη φαίνεται να προτιμούν τις καθοδηγούμενες εκλογές. Ο Αλβέρτ Ριβέρα αρχηγός του κόμματος των Ciudadanos που έχει συμμαχήσει με τον Μαριάνο Ραχόι, το παραδέχτηκε, τονίζοντας ότι θα μπορούν να πανηγυρίσουν στις εκλογές στην Καταλονία μόνο όταν η κυβέρνηση θα μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ciudadanos και ο Ριβέρα δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της δημοκρατίας.

Είναι γνωστό σε όλους τους διπλωματικούς κύκλους και στις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ότι οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δημιουργήθηκαν ως μια πολύ επιτυχημένη «επιχείρηση», χρηματοδοτούμενη και οργανωμένη από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, BND. Η άνοδος της παράταξης Podemos φαίνεται ότι απείλησε την κατάρρευση του ευρώ και η Γερμανία συνειδητοποίησε ότι η έλλειψη αξιοπιστίας των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων στην Ισπανία δεν θα τους επέτρεπε να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη Αριστερά. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κίνημα που στην πραγματικότητα θα συνέβαλε στην επιβολή της σκληρής οικονομικής λιτότητας στην Ισπανία, όπως το γερμανικό συμφέρον απαίτησε για το ευρώ.

Όταν υπηρέτησα ως πρέσβης στο Ουζμπεκιστάν, η Γερμανία προχώρησε σε βαθιές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της, βάζοντας στην άκρη την εξαιρετικά παθητική στάση της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή ήταν μια απολύτως συνειδητή κίνηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης. Η αεροπορική βάση που δημιούργησαν στην πόλη Τερμέζ του Ουζμπεκιστάν για κάνουν νέο άνοιγμα προς το Αφγανιστάν, ήταν η πρώτη στρατιωτική βάση στο εξωτερικό από το 1945 και η BND υιοθέτησε μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση.

Ειδικότερα, στην αεροπορική βάση Τερμέζ, οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας δημιούργησαν την «Ισλαμική Ένωση Τζιχάντ». Πρόκειται για την πρώτη False flag Operation που χρησιμοποιήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να προσφέρει κάλυψη στην πολιτική της συμμαχία με τη δικτατορία του Ουζμπεκιστάν. Αυτό αποκατέστησε το ρόλο της BND σε ενεργές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στη συνέχεια ακολούθησε η δημιουργία των Ciudadanos, η οποία είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο επιτυχημένες και έξυπνες επιχειρήσεις όλων των εποχών. Συνεπώς, όταν βλέπουμε τον Ριβιέρα να ζητά ένα «εγγυημένο» αποτέλεσμα των εκλογών της Καταλονίας, στην πραγματικότητα βλέπουμε την Άνγκελα Μέρκελ που βρίσκεται από πίσω».