Ένας άντρας ηλικίας περίπου 70 ετών πυροβόλησε και σκότωσε τρία άτομα σε ένα εβραϊκό κοινοτικό κέντρο και σε ένα εβραϊκό γηροκομείο στο Κάνσας. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους πρόκειται για πρώην μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και οι έρευνες στρέφονται στην κατεύθυνση του ρατσιστικού κινήτρου.

Ads

 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη σύλληψή του ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει «Χάιλ Χίτλερ» αλλά ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες και το κίνητρο για τις δολοφονίας. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να χαρακτηρίσουμε το είδος του εγκλήματος» υποστήριξε ο Ντάγκλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για μια αντισημιτική πράξη. «Προφανώς όμως με μια τέτοια πράξη βίας κατά δύο εβραϊκών κέντρων, τίθεται αυτό το ερώτημα» συμπλήρωσε ο αστυνομικός διευθυντής.
 
Το Associated Press αναφέρει πως η αστυνομία θεωρεί δράστη τον 73χρονο Φρέιζερ Γκλεν Κρος. Ο Κρος είχε παλιότερα και τον τίτλο του «μεγάλου δράκοντα» στους «ιππότες της Καρολίνα» της ρατσιστικής Κου Κλουξ Κλαν.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 13:00 τοπική ώρα (21:00 ώρας Ελλάδας της Κυριακής) στο πάρκινγκ του εβραϊκού κοινοτικού κέντρο. Ο 70χρονος, πυροβόλησε αρχικά δύο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός εφήβου 14 χρονών. Το ένα από τα θύματα πέθανε επί τόπου και το άλλο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.
 
Σύμφωνα με το ραβίνο Μαντλ Χέρμπετ, εφημέριο της συναγωγής στο Όβερλαντ Παρκ ο άντρας πριν ανοίξει πυρ ρώτησε αν οι άνθρωποι στο πάρκινγκ ήταν Εβραίοι. Στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας κοντά στο σημείο του διπλού φονικού, στην περιοχή Βίλατζ Σαλόμ, όπου σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι γνώριζε τα θύματα», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής.