Η Ρόζα Μπρουκς, πρώην αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επί διακυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο της για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, απεύθυνε κάλεσε στους στρατιωτικούς να μην υπακούσουν στις εντολές του Τραμπ ή ακόμη και να τον ρίξουν με πραξικόπημα.

Ads

Πρόκειται για μια θέση που προκαλεί σάλο αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει τον διχασμό που έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική κοινωνία. Το άρθρο της Μπρουκς έρχεται μετά από μια τελευταία δημοσκόπηση του Public Policy Polling group που δείχνει ότι το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστηρίζει την καθαίρεση του Τραμπ. Επιπλέον, το 52% των ψηφοφόρων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν τον πρόεδρο Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, σε αντίθεση με το 43% που υποστηρίζουν την προεδρία Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ γράφει ιστορία ξανά καθώς ένα σημαντικό μερίδιο των ψηφοφόρων να θέλουν ήδη να τον καθαιρέσουν και την πλειοψηφία των πολιτών να εύχονται να επέστρεφε ο Μπάρακ Ομπάμα, σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής του Public Policy Polling group Ντιν Ντέμπναμ.

Σύμφωνα με την Washington Times, στο άρθρο της η Μπρούκς αναφέρει: «Η πρώτη εβδομάδα προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ τα ξεκαθάρισε όλα: Ναι, είναι τόσο τρελός όσο όλοι φοβόμασταν». «Ένα σενάριο είναι αυτό που μέχρι πρόσφατα θα έλεγα πως είναι αδιανόητο να συμβεί στις ΗΠΑ: στρατιωτικό πραξικόπημα, ή τουλάχιστον η άρνηση της ηγεσίας των στρατιωτικών δυνάμεων να υπακούσουν σε ορισμένες εντολές», σημειώνει.

Ads

Η Ρόζα Μπρουκς είναι ειδική σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στο διεθνές δίκαιο και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τις υπηρεσίες της στο υπουργείο Άμυνας είχε τιμηθεί από το αμερικανικό κράτος, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι την είχαν στοχοποιήσει ως μια εκ των πιο επικίνδυνων συνεργατών του Ομπάμα. Έχει πολλά χρόνια καριέρα στις δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των τριών ετών που υπηρέτησε ως ανώτερη σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου από το 2009 ως το 2011.

Η Μπρουκς, ζητώντας από τους στρατιωτικούς να μην εκτελούν τις εντολές του Τραμπ, σημειώνει πως ίσως αυτή είναι η μόνη λύση ώστε να φύγει δια παντός ένας από τους πιο διχαστικούς προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ. Όπως λέει, σύμφωνα με την Washington Times, είναι η πρώτη φορά στην καριέρα της, που «μπορεί να φανταστεί αληθοφανή σενάρια στα οποία οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν απλά να πουν στον πρόεδρο: “Όχι, κύριε. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό”».

Στο άρθρο της επισημαίνει ότι η «επιδερμική, αντιφατική και ασυγκράτητη» προσέγγιση του Τραμπ σε ζητήματα άμυνας, θα μπορούσαν να φέρουν την ηγεσία του Στρατού στις ΗΠΑ σε θέση να αναγκαστούν να εκτελέσουν εντολές οι οποίες θα μπορούσαν να είναι «επικίνδυνα ανισόρροπες» για κάποιον που κατανοεί στοιχειωδώς την εθνική ασφάλεια.

Η Μπρουκς παραδέχεται ότι «η προοπτική της ηγεσίας του αμερικανικού στρατού να περιφρονούν ένα προεδρικό διάταγμα ανοικτά είναι τρομακτική» αλλά προσθέτει: «Εξίσου τρομακτική είναι η προοπτική της στρατιωτικής υπακοής σε μια παράλογη τάξη». «Στο κάτω κάτω οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ορκίζονται να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι τον πρόεδρο», καταλήγει.