Πρώην μέλη οργανώσεων στις ΗΠΑ, που υποστήριζαν ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να «θεραπευτεί», συνειδητοποίησαν τη λάθος προσέγγιση που είχαν για το θέμα, ενώνοντας τις φωνές τους και ζητώντας δημόσια συγνώμη. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

Η Yvette Schneider πέρασε μια δεκαετία ως ενεργό μέλος και αρχηγός ενός κινήματος για την υποτιθέμενη «θεραπεία» των ομοφυλόφιλων. Με άλλα λόγια, πέρασε  χρόνια της ζωής της, προσπαθώντας να πείσει άνδρες και τις γυναίκες ότι πρέπει να σταματήσουν να είναι gay, λεσβίες ή bi.

Ωστόσο, το 2010 άρχισε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Εκείνη την εποχή η Schneider άφησε τη θέση της ως υπεύθυνη των Γυναικών στο Exodus International (μια μεγάλη οργάνωση σεξουαλικού προσανατολισμού, που έκλεισε το 2013).

«Συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν λέει πραγματικά “Eίμαι ετερόφυλος” », εξηγεί, αναφερόμενη στην συμπεριφορά των πελατών μετά τη «θεραπεία» του Exodus. «Μπορείτε να περάσετε χρόνια θεραπείας αλλά αυτό που πραγματικά μένει σε κάποιον είναι η ντροπή», τονίζει.

Ads

Η Schneider, που είναι πλέον 48 ετών, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν αρκετό να αφήσει το κίνημα. Έτσι, ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους ομάδες, με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε από το  GLAAD. Επίσης βρέθηκε με άλλους οκτώ πρώην ηγέτες αντι-ομοφυλοφιλικών κινημάτων, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν δημοσίως τη μεταστροφή τους με ανοιχτή επιστολή.

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την συναισθηματική και πνευματική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η θεραπεία, ειδικά στην νεολαία», αναφέρει η επιστολή, που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ομοφυλόφιλων Γυναικών. «Εμείς κάποτε πιστεύαμε ότι υπήρχε κάτι λάθος στην  ηθική και την ψυχολογία της ύπαρξη των ομοφυλόφιλων. Τώρα γνωρίζουμε καλύτερα».

image

«Η θεραπεία ενισχύει την εσωτερικευμένη ομοφοβία, το άγχος, την ενοχή και την κατάθλιψη. Οδηγεί σε απάθεια προς τον εαυτό μας και δημιουργεί συναισθηματική και ψυχολογική ζημιά», υπογραμμίζεται στην ανοιχτή επιστολή.  «Πλέον είμαστε  πεπεισμένοι ότι η θεραπεία είναι αναποτελεσματική και επιζήμια. Η ιδέα ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια ψυχική διαταραχή ή ότι η εμφάνιση της έλξης του ίδιοι φύλου στην εφηβεία είναι ανώμαλη, ανθυγιεινή, δεν υποστηρίζεται από καμία επαγγελματική οργάνωση», επισημαίνεται.

Ο Michael Bussee, πρώην συνιδρυτής της Exodus, έχει εναντιωθεί πολλές φορές στην θεραπεία αυτή από το 1989. «Θα υπάρξουν πολλοί, που θα αναστατωθούν. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε την ζημιά που έχει δημιουργηθεί από τις θεραπείες, από τη στιγμή που ήμασταν μέρος αυτής», λέει ο Bussee, ο οποίος το 2007 ζήτησε συγνώμη δημοσίως για τη δραστηριότητά του από το 1976 μέχρι το 1979. «Το μόνο που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι το κακό αυτό θα σταματήσει», λέει ο ίδιος.