Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αναφέρουν, σε κοινή δήλωση τους, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Ads

Οι δύο πρόεδροι εκφράζουν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στις κινήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας, «οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», και επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Οι δύο πρόεδροι είχαν σήμερα το πρωί, στο γραφείο του κ. Συλλούρη, στη Βουλή, συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, αναγνώσθηκε κοινή τους δήλωση.

Στη δήλωσή τους αναφέρεται ότι κατά τη σημερινή τους συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και υπογράμμισαν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης, καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Ads

«Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», προστίθεται.

Οι δύο πρόεδροι εκφράζουν τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη για επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης, σύμφωνα με τους όρους εντολής του.

«Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης ‘Εθνικής Συμφωνίας’ της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης», σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, οι δύο πρόεδροι επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, που τυχόν υλοποίηση της θα αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της φίλης χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», καταλήγουν οι πρόεδροι της Βουλής Κύπρου και Λιβύης, στην κοινή τους δήλωση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του εκλεγμένου προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Κύπρο.

«Είναι μια επίσκεψη όχι φιλοφρόνησης αλλά ουσίας. Μία επίσκεψη –και οι συναντήσεις που θα έχουμε στη συνέχεια, εντός της ημέρας– η οποία θα οδηγήσει σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Κύπρου. Στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συγκρούονται δύο προσεγγίσεις, δύο φιλοσοφίες. Η προσέγγιση των παρεμβάσεων και επεμβάσεων σε άλλες χώρες, η αρπακτική προσέγγιση, η πολεμική διάθεση με την προσέγγιση για ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη και ευημερία των λαών. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που θα οδηγήσει στην ευημερία και στην ειρήνη», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, «είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές τις συνεργασίες θα φέρουμε το αποτέλεσμα και οι δυνάμεις οι αρπακτικές και πολεμικών διαθέσεων θα ηττηθούν ειρηνικά, και οι λαοί της περιοχής θα ακολουθήσουν το προσέγγιση της ειρήνης και της ευημερίας και της συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε την Κύπρο, τον λαό της, τη Βουλή, την κυβέρνηση για τη θερμή φιλοξενία και υποδοχή.

«Ήρθα στην Κύπρο κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τα αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ των δύο φίλων λαών», ανέφερε.

Ο κ. Σάλεχ είπε ότι «μας συνδέει με την Κύπρο μια διαχρονική ιστορική σχέση». Για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Αλ Σαράτζ και του Τούρκου Προέδρου, κ. Ερντογάν, επεσήμανε πως «επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία, διότι είναι άκυρη βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι άκυρη βάσει του λιβυκού συντάγματος, είναι άκυρη βάσει των λιβυκών δικαστηρίων και η Βουλή των Αντιπροσώπων (της Λιβύης) δεν έχει κυρώσει την συγκεκριμένη συμφωνία».

«Επιπλέον ο κ. Αλ Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Και βάσει της πολιτικής συμφωνίας, η υπογραφή ορίζεται να γίνεται από το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εννέα μέλη», πρόσθεσε.

Και οποιαδήποτε απόφαση, συνέχισε ο κ. Σάλεχ, λαμβάνεται από το συγκεκριμένο συμβούλιο πρέπει να είναι με ομοφωνία. «Ούτε με πλειοψηφία, ούτε μονομερώς από τον πρόεδρο. Οπότε ο συγκεκριμένος αντιτίθεται στην πολιτική συμφωνία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε με καλή πρόθεση ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη, διότι ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι συμφωνία, και αυτό έγινε προκειμένου να μην περάσει προς κύρωση από την λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε ο κ. Σάλεχ, ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τον διχασμό στη Λιβύη και τον έλεγχο των τρομοκρατικών ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, για να περάσει αυτή τη συμφωνία, σκοπεύοντας να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

«Και έστειλε στο παρελθόν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τα τεθωρακισμένα, διάφορα ήδη όπλων και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να στείλει ομάδες για να πολεμήσουν στην Λιβύη. Ο σκοπός του είναι να προκαλέσει τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να παρέμβει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, χωρίς να λάβει υπόψη την κυριαρχία αυτών των κρατών στα θαλάσσια και στα εναέρια σύνορά τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Σάλεχ ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου να συνεργαστεί μαζί τους, για να διευκρινιστεί η εικόνα των τεκταινομένων στην Λιβύη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό που αποκαλείται πολιτική συμφωνία, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε κατά ένα γράμμα.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς στη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας υπόψη ότι δεν έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αλλά έχει απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά ταύτα θεωρείται η νόμιμη Κυβέρνηση στη Λιβύη, απομακρύνοντας έτσι την Κυβέρνηση που έχει λάβει εντολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εκπροσωπεί το λιβυκό λαό. Όλα αυτά τα θέματα δεν έχουν ληφθεί υπόψη από κάποιες χώρες που επιθυμούν τη συνέχιση του διχασμού και της αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και πρωτίστως, σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία», σημείωσε.

Ο κ. Σάλεχ είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Συλλούρη για την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και των δύο κυβερνήσεων.

«Συγκροτήσαμε μια Επιτροπή Επικοινωνίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λιβύης. Θα υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματιών στην Κύπρο και στη Λιβύη. Τονίζουμε και απευθύνουμε πρόσκληση στις εταιρείες και στους επιχειρηματίες να έρθουν να μας επισκεφτούν στην Λιβύη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, πάνω από το 90% της έκτασης της Λιβύης είναι ασφαλές, κάτω από τον έλεγχο των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.

«Τονίζουμε και επαναλαμβάνουμε την επιθυμία μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας και τονίζουμε το αίτημα που υποβάλαμε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι αυτά που διαδραματίζονται στη Λιβύη είναι συνωμοσία κατά του λιβυκού λαού» από μια κυβέρνηση «η οποία απαρτίζεται από τρομοκράτες που καταζητούνται διεθνώς», κατέληξε.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο κ. Συλλούρης έδωσε στον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης μια γκραβούρα, η οποία απεικονίζει ένα παλιό χάρτη της Λιβύης, «για να τον έχουν υπόψη όλοι αλλά και εμείς ότι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν χάρτες δεν θα τα καταφέρουν», όπως είπε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έδωσε στον κ. Συλλούρη το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, «που είναι η νόμιμα εκλεγμένη εξουσία στη Λιβύη, η οποία εκπροσωπεί τον φίλο προς εσάς λιβυκό λαό», όπως είπε ο κ. Σάλεχ. Του έδωσε επίσης παραδοσιακά γλυκά της χώρας του.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο συνάντησε στη Λευκωσία, όπως μεταφέρει δυο μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα του.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Σάλεχ, ζήτησε από τον Κύπριο ΥΠΕΞ να μεταφέρει στην ΕΕ το μήνυμα πως οι Λίβυοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους, καθώς και το μήνυμα πως τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση στη Λιβύη, με στρατεύματα επί του εδάφους, θα σημαίνει την πλήρη αποσταθεροποίηση όχι μόνο της χώρας αλλά και όλης της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ