Τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 3 Ιουνίου ανακοίνωσε η κυβέρνησης της Συρίας ενώ ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μαίνεται. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία, ενώ η Δύση που στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο για «παρωδία της δημοκρατίας».

Ads

 
Το τελευταίο διάστημα, τρία χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, οι δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνουν στα πεδία των μαχών. Πριν από λίγες ημέρες ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε λόγο για «στροφή στον εμφύλιο πόλεμο» με «συνεχείς επιτυχίες του στρατού κατά της τρομοκρατίας», καθώς «και σε κοινωνικό επίπεδο ως προς την εθνική συμφιλίωση».
 
Μέχρι σήμερα ο Άσαντ, όπως και ο πατέρας του, είχε βρεθεί στη θέση του προέδρου μέσω δημοψηφίσματος. Με το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012 δίνεται για πρώτη φορά στη Συρία η δυνατότητα σε περισσότερους υποψήφιους να διεκδικήσουν την προεδρία. Ωστόσο στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις που τίθενται περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό εκείνους που επιθυμούν να διεκδικήσουν την ψήφο των Σύρων.
 
Σύμφωνα με τα άρθρα που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να έχει ζήσει στη Συρία συνεχόμενα τα τελευταία 10 έτη.  Εξάλλου, κάθε υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 35 βουλευτών από τους 250 του κοινοβουλίου. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων ξεκινά από αύριο, Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαΐου