Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι τα δύο φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος των Pussy Riot θα απελευθερωθούν βάσει του νόμου περί αμνηστίας, αλλά χαρακτήρισε παράλληλα επαίσχυντη την διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν εναντίον του σε μια εκκλησία. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα μέλη του συγκροτήματος επιδόθηκαν σε «προσβλητική για την αξιοπρέπεια των γυναικών» συμπεριφορά.

Ads

 
Η 24χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η 25χρονη Μαρία Αλιόχινα εκτίουν ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που είχαν πει με το συγκρότημά τους κατά του Πούτιν και των δεσμών του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στον κύριο καθεδρικό ναό της Μόσχας.
 
Οι δύο γυναίκες αναμενόταν αρχικά να αφεθούν ελεύθερες τον Μάρτιο, αλλά τώρα πιστεύεται ότι θα απελευθερωθούν νωρίτερα βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.
 
Ο νόμος περί αμνηστίας μπορεί να επιτρέψει και την άρση των κατηγοριών που βαρύνουν τους 30 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace  εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική και την αποφυγή έτσι της δίκης τους, απομακρύνοντας από το προσκήνιο δύο θέματα που κρίνονται ως ενοχλητικά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση προτού η πρώτη φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.
 
Ωστόσο, ο Πούτιν σημείωσε ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν καταρτίστηκε έχοντας υπόψη τους ακτιβιστές της Greenpeace ή τις δύο φυλακισμένες μουσικούς.  Υιοθετήθηκε, σημείωσε, για να σηματοδοτήσει την 20η επέτειο του μετασοβιετικού Συντάγματος της Ρωσίας.
 
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τον χειρισμό και των δύο αυτών υποθέσεων από την χώρα του, μολονότι αυτή προκάλεσε την κριτική δυτικών κρατών και μερικών παγκόσμιων προσωπικοτήτων.
 
«Δεν λυπήθηκα που τα μέλη των Pussy Riot κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα» σημείωσε ο Πούτιν. «Λυπήθηκα που επιδόθηκαν σε μια τόσο επαίσχυντη συμπεριφορά, η οποία ήταν κατά την άποψή μου προσβλητική για την αξιοπρέπεια των γυναικών». «Ξεπέρασαν όλα τα όρια» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος σχετικά με το θέμα αυτό.