Τι κοινό έχει ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο Χόλιγουντ, μεγαλοπαραγωγός του κινηματογράφου, Χάρβεϊ Γουάινστάιν, με τον Τραμπ, τον Ομπάμα και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Δύο λέξεις: Black Cube (Μαύρος Κύβος). Μία ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης πρακτόρων, τους οποίους μπορούν να προσλάβουν ιδιώτες, αλλά και κράτη, για να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά», αφήνοντας «καθαρά» τα χέρια των πελατών τους.

Ads

Πρόσφατα, αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν τη δράση αυτής της ιδιωτικής εκδοχής της Μοσάντ, της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, σε σχέση με την προετοιμασία του «εδάφους» για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τον Ιούνιο του 2017, η Αν Νόρις, πρώην υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που περιείχε μια ασυνήθιστη πρόταση. Η Νόρις είναι παντρεμένη με τον Μπεν Ρόουντς, πρώην σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα και εκ των πλέον μαχητικών υποστηρικτών της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ως αποστολέας του e-mail εμφανιζόταν μια γυναίκα με το όνομα, Εύα Νόβακ, η οποία ισχυριζόταν ότι εργάζεται για μια κινηματογραφική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, τη Shell Productions. Αυτό που ζητούσε από τη Νόρις, ήταν να την «συμβουλεύσει» για μια ταινία την οποία περιέγραφε ως κάτι ανάμεσα στο «’Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» και την τηλεοπτική σειρά για τον Λευκό Οίκο, «Η δυτική πτέρυγα». Η ταινία υποτίθεται ότι θα έδειχνε την προσωπική ζωή των κυβερνητικών στελεχών σε θέσεις – κλειδιά για τον «πόλεμο και την ειρήνη», σε περιόδους γεωπολιτικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των «πυρηνικών διαπραγματεύσεων με εχθρικό έθνος».

Ads

Η Αν Νόρις δεν απάντησε ποτέ, βρίσκοντας το αίτημα «περίεργο», όπως δήλωσε αργότερα.

Διαβάστε ακόμα: «Η ιστορία της CIA: Ερείπια και στάχτες» του Tim Weiner

Πώς λειτουργεί η «Black Cube»

Εκείνο το email ήταν τελικά, όπως αποκάλυψε πρώτη η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα του Guardian «The Observer», μέρος μίας επιχείρησης κάποιας ιδιωτικής ισραηλινής εταιρείας πληροφοριών, με στόχο να δυσφημίσει τους αξιωματούχους του Ομπάμα, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015.

Το αμερικανικό περιοδικό «The New Yorker» πρόσθεσε στην αποκάλυψη, ότι η εταιρεία είναι η «Black Cube», η οποία προσελήφθη και από τον Χάρβει Γουάινστάιν και διαθέτει στους πελάτες της πράκτορες από την «ισραηλινή ελίτ των στρατιωτικών κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένης της Μοσάντ.

Ένα μήνα πριν λάβει το email η Νόρις, η Ρεμπέκα Καλ, πρώην υπεύθυνη προγραμμάτων στο Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο και σύζυγος του πρώην συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, Κόλιν Καλ, έλαβε επίσης ένα αινιγματικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της.

Ο αποστολέας φερόταν να είναι μία γυναίκα με το όνομα Αντριάνα Γκαβρίλο, η οποία ισχυριζόταν ότι είναι επικεφαλής του τμήματος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη Reuben Capital Partners, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έδρα το Λονδίνο.

Η Γκαβρίλο είπε στην Καλ, ότι η εταιρία της ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση και ότι ήθελε να συναντηθεί για να συζητήσει για το σχολείο της κόρης της Καλ, στο οποίο η Καλ πρόσφερε επίσης εθελοντική εργασία.

Η Καλ προσφέρθηκε να φέρει σε επαφή την Γκαβρίλο με μέλη του προσωπικού του σχολείου, αλλά εκείνη αρνήθηκε επανειλημμένα να μιλήσει σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από την Καλ. Η Καλ ένιωσε ότι κατά έναν «περίεργο τρόπο ήμουν κάποιου είδους στόχος» και διέκοψε κάθε επαφή με την Γκαβρίλο.

Το περιοδικό γράφει ότι τόσο το Αντριάνα Γκαβρίλο όσο και το Εύα Νόβακ είναι ψευδώνυμα. Ψάχνοντας στο LinkedIn γι’ αυτές, το περιοδικό έπεσε πάνω σε σελίδες που παρουσίαζαν κάποια Γκαβρίλο και κάποια Νόβακ ως λεπτές, ξανθές γυναίκες που χειρίζονταν άπταιστα… τα σερβικά.

Το «The New Yorker» ήρθε σε επαφή με την «Black Cube» σχετικά με αυτό και αμέσως μετά η σελίδα της Νόβακ στο LinkedIn διαγράφηκε. Οι αναφερόμενες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των δύο γυναικών δεν λειτουργούν και οι κλήσεις σε έναν τηλεφωνικό αριθμό της Νόβακ δεν απαντήθηκαν.

Οι ιστοσελίδες της Reuben Capital Partners και της Shell Productions «έπεσαν», αν και αποκαλύφθηκε ότι ήταν εικονικές. Οι διευθύνσεις και για τις δύο εταιρείες οδήγησαν σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Shell Productions ή η Reuben Capital Partners λειτουργούσαν ποτέ εκεί ή ότι υπήρχαν καν.

Τα έγγραφα που έφτασαν στο περιοδικό από πηγές τις οποίες δεν κατανομάζει, δείχνουν ότι η Black Cube είχε φτιάξει αναλυτικούς φακέλους για πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι Ρόουντς και Καλ, με αναλυτικές πληροφορίες, από τις διευθύνσεις και τα μέλη των οικογενειών τους, μέχρι τη μάρκα των αυτοκινήτων τους.

Οι πράκτορες της «Black Cube» προσλήφθηκαν για να ανακαλύψουν καταστρεπτικές πληροφορίες γι’ αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι Ρόουντς και Καλ είχαν συνεργαστεί στενά με Ιρανούς λομπίστες κ.ά.

Η επιχείρηση αυτή ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνη που «έτρεξε» η Black Cube για λογαριασμό του Γουάινστάιν, δικηγόρος του οποίου την προσέλαβε για να σταματήσει τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση εναντίον του πελάτη του. Οι πράκτορες παρακολουθούσαν, τόσο τις γυναίκες που κατήγγειλαν τα περιστατικά, όσο και δημοσιογράφους. Όπως και στην περίπτωση των συνεργατών του Ομπάμα, έφτιαχναν ψεύτικα προφίλ για να επικοινωνούν με τις ηθοποιούς – θύματα του μεγαποπαραγωγού, όπως με τη Ρόουζ Μακ Γκάουαν.

Δεσμοί «αίματος» με την ισραηλινή ηγεσία

Η εταιρεία ισχυρίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις της ότι λειτουργεί με «πλήρη συμμόρφωση έναντι του νόμου» και σε συνεργασία με κορυφαίες δικηγορικές εταιρίες ανά τον κόσμο.

Το περιοδικό γράφει, όμως, ότι τόσο στην περίπτωση του Ιράν, όσο και σε αυτή του Γουάινστάιν, η Black Cube επικεντρώθηκε σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας και πράκτορες που εμφανίζονταν ως δημοσιογράφοι. Η εταιρεία έφτιαξε έναν κατάλογο με περισσότερους από τριάντα δημοσιογράφους οι οποίοι πίστευαν ότι έρχονταν σε επαφή με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα. Οι υποκλοπές της Black Cube αποκαλύπτουν τον τρόπο που προσπάθησαν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για τους Ρόουντς και Καλ από τον Τρίτα Πάρσι, έναν Ιρανο-Σουηδό συγγραφέα, εμφανίζοντας έναν πράκτορα ως δημοσιογράφο. Ο συγγραφέας είπε ότι ο «δημοσιογράφος» άρχισε να τον πιέζει ανυπόφορα όταν έφτασε η συζήτηση σε αυτούς.

Η Black Cube είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με την ισραηλινή πολιτική σκηνή. Ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ, Μέιρ Ντάγκαν, υπήρξε πρόεδρος της Black Cube, ενώ ο Εχουντ Μπάρακ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ομολόγησε δημοσίως ότι εκείνος σύστησε τον Γουάινστάιν στην Black Cube.

Ο Observer γράφει ότι αξιωματούχοι του επιτελείου του Τραμπ ήρθαν σε επαφή με τη Black Cube, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Τελ Αβίβ, τον Μάιο του 2017. Ήταν τότε που ο Τραμπ διαβεβαίωσε, δίπλα στον Νετανιάχου, ότι το Ιράν δεν θα έχει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Για τον Ρόουντς, η εταιρεία και οι πελάτες της, απλώς «πέρασαν μια επικίνδυνη γραμμή…