Πραξικόπημα τυπικού, λατινοαμερικανικού τύπου, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ έλαβε χώρα στη Βολιβία, με τον στρατό και την αστυνομία να οδηγεί σε παραίτηση τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος νωρίτερα είχε προκηρύξει νέες εκλογές.

Ads

Η παραίτηση του προέδρου δεν κατάφερε να αποτρέψει το κύμα των συλλήψεων από την αστυνομία, με χαρακτηριστική την περίπτωση  της προέδρου του Ανωτάτου Εκλογικού Δικαστηρίου η οποία συνελήφθη από την αστυνομία, λίγο μετά την παραίτησή της, επιβεβαιωνοντας τις εκτιμήσεις πως ο πραγματικός στόχος των πραξικοπηματιών είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας οικονομικής ελίτ και των Αμερικανών.

«Έχω το καθήκον να αναζητήσω την ειρήνη», απάντησε ο Έβο Μοράλες στους πραξικοπηματίες της ηγεσίας του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την παραίτησή του από πρόεδρος της Βολινίας, δηλώνοντας ότι αυτό το κάνει «για να σταματήσουν ο Μέσα και  ο Καμάτσο [οι ηγέτες της δεξιάς που οργανώσουν ομάδες τραμπούκων] να καταδιώκουν τα ηγετικά στελέχη των κοινωνικών οργανώσεων».

Ο Μοράλες παραιτήθηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο της χώρας Άλβαρο Γκαρθία Λινέρα για να σταματήσει το κύμα βίας από τις οργανώσεις των τραμπούκων της δεξιάς εναντίον δημοσίων λειτουργών και ακτιβιστών του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), των συνδικάτων, των αγροτικών συνεταιρισμών και των οργανώσεων των ιθαγενών πληθυσμών. Μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο παραιτήθηκε και η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα, που αποτελεί το τρίτο πιο σημαντικό αξίωμα στη διαδοχή της προεδρικής εξουσίας.

Ads

Η αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν αποδέχτηκε τη νίκη του Μοράλες στις πρόσφατες εκλογές, κάνοντας λόγο για νοθεία. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ενισχύθηκαν και από την έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ενός διακρατικού θεσμού ο οποίος ωστόσο εδρεύει και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσινγκτον, που έκανε λόγο για παρατυπίες.

Βίαιες διαδηλώσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης έχουν ξεσπάσει εδώ και κάποιες εβδομάδες στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με τη δράση ακόμη και ένοπλων ομάδων και την Κυριακή αρχικά ο αρχηγός της αστυνομίας και εν συνεχεία ο αρχηγός του στρατού κάλεσαν τον Μοράλες να παραιτηθεί. «Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας», δήλωσε ο δεύτερος σε συνέντευξη Τύπου. 

Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει νέες εκλογές και επισημοποίησε με διάγγελμα την παραίτησή του. Τις τελευταίες ημέρες και ενώ οι ακραίες επιθέσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης αυξάνονταν διαρκώς και γίνονταν όλο και βιαιότερες, υπουργοί και βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκαν δηλώνοντας πως θέλουν να προστατέψουν τις οικογένειες τους και τις ζωές τους. 

Ο Μοράλες εδώ και κάποιες ημέρες έχει καταγγείλλει «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

Εάν οι στρατηγοί το επιτρέψουν θα πρέπει να συγκληθεί το Πολυεθνικό Κοινοβούλιο (LAP) για να ξεκινήσει τη διαδικασία της κάλυψης του κενού εξουσίας.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Είμαστε ο λαός. Αφήνουμε μια νέα Βολιβία σε πορεία ανάπτυξης. Το λέω στους νέους να είναι ανθρώπινοι με τους πιο ταπεινούς»,  τόνισε ο Μοράλες, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που ελέγχεται στενά από τις ΗΠΑ, για την ακύρωση των εκλογών ήταν «ξεκάθαρα πολιτική». «Μερικοί τεχνικοί της ΟΑΚ βρίσκονται στις υπηρεσίες των κέντρων εξουσίας», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας. Η ΟΑΚ πάντως παραδέχθηκε ότι ο Μοράλες ήταν ο νικητής των εκλογών του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά ζήτησε ένα δεύτερο γύρο γιατί αμφέβαλε ότι η διαφορά του από τον Μέσα έφθασε το 10% εξαιτίας «σοβαρών παρατυπιών» που διαπίστωσε στην εκλογική διαδικασία. Μετά την απόφαση της ΟΑΚ ο Μοράλες ανακοίνωσε την προκήρυξη νέων εκλογών και το διορισμό ενός νέου Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου ζητώντας από την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στη σύνθεσή του.

Η Γενική Εισαγγελία της Βολιβίας  ξεκίνησε έρευνα για τις παρατυπίες.  

Ακροδεξιά, τραμπούκικη βία και τρομοκρατία

«Είχαμε ένα πραξικόπημα», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Γκαρθία Λινέρα, που παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου. «Θα επιστρέψουμε και θα είμαστε εκατομμύρια», συμπλήρωσε μαχητικός ο Γκαρθία Λινέρα.

Ο πρόεδρος της βουλής Βίκτορ Μπόρδα παραιτήθηκε όταν τραμπούκοι της δεξιάς κατέστρεψαν την κατοικία του και έπιασαν όμηρο τον αδελφό του, ο υπουργός Ορυκτού Πλούτου Θέσαρ Ναβάρο παραιτήθηκε όταν οι τραμπούκοι της δεξιάς έκαψαν το σπίτι του και απείλησαν μέλη της οικογενείας του, ενώ κάτω από τις επιθέσεις των τραμπούκων παραιτήθηκε και ο υπουργός Ενεργειακών Πόρων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσεθ. To Σάββατο τραμπούκοι της δεξιάς πυρπόλησαν την κατοικία της αδελφής του προέδρου Μοράλες και τις κατοικίες δύο κυβερνητών, αλλα ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Η υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Γαβριέλα Μοντάνιο προειδοποίησε ότι η αστυνομία σκοπεύει να συλλάβει τον Μοράλες. «Η βολιβιανή αστυνομία σκοπεύει να θέσει παράνομα υπό κράτηση τον Έβο Μοράλες. Καταδικάζουμε αυτή την τρέλα ενώπιον όλου του κόσμου», τόνισε η Μοντάνιο μέσω Twitter.

Ο οργανωτής των ομάδων των τραμπούκων της δεξιάς Λουίς Φερνάντο Καμάτσο μαζί με χίλιους περίπου τραμπούκους του μπήκε την Κυριακή στο προεδρικό μέγαρο κρατώντας την παραίτηση του Μοράλες και μια Βίβλο και μαζί με ένα δικηγόρο γονάτισαν μπροστά στο έμβλημα της Βολιβίας και άφησαν την παραίτηση και τη Βίβλο, σύμφωνα με το σκηνοθετημένο επεισόδιο που πρόβαλλαν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Δεν έρχομαι με τα όπλα, αλλά με την πίστη και την ελπίδα μου, με τη Βίβλο στο δεξί χέρι και την παραίτηση στο αριστερό», είχε προειδοποιήσει ήδη το προηγούμενο διάστημα από το δεξιό φέουδο της Σάντα Κρουθ  Καμάτσο, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του: «Ο Θεός θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο».

Η αλήθεια είναι ότι ο Καμάτσο μπήκε στο προεδρικό μέγαρο… πάνοπλος, έχοντας την υποστήριξη της ηγεσίας του στρατού των σωμάτων ασφαλείας, που είχαν ζητήσει προηγούμενα από το Μοράλες να παραιτηθεί, υιοθετώντας τα αιτήματα της ηγεσίας της δεξιάς αντιπολίτευσης.

«Αφού αναλύσαμε την κατάσταση των εσωτερικών συγκρούσεων, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Κράτους να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα επιτρέποντας την ειρήνευση και τη διατήρηση της σταθερότητας για το καλό της Βολιβίας μας», τόνισε στους δημοσιογράφους ο πραξικοπηματίας αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ουίλιαμ Καλιμάν.

«Υποστηρίζουμε το αίτημα του λαού της Βολιβίας και προτείνουμε στον κύριο πρόεδρο Ένο Μοράλες να υποβάλλει την παραίτησή του για την ειρήνευση του λαού της Βολιβίας», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της Αστυνομίας στρατηγός Βλαντιμίρι Γιούρι  Καλντερόν.

«Στη Βολιβία, το λαό της, τους νέους , τις γυναίκες, την ηρωική ειρηνική αντίσταση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μοναδική αυτή μέρα. Το τέλος της τυραννίας. Ευχαριστών το λαό της Βολιβίας για αυτό το ιστορικό μάθημα. Ζήτω η Βολινία!!!!», τόνισε από το Twitter ο δεξιός υποψήφιος για την προεδρία Κάρλος Μεσα.

Ο Μοράλες την Κυριακή είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μετά την απόφαση του ΟΑΚ ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές καταγράφηκαν «παρατυπίες». Η δεξιά αντιπολίτευση αμέσως μετά αύξησε τις επιθέσεις των τραμπούκων της στα σπίτια δημοσίων λειτουργών με πυρπολήσεις κτιρίων για να τροφοδοτήσει το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και να επιτρέψει στους στρατηγούς να υποκαταστήσουν την πολιτική εξουσία.

«Η ηρωική ειρηνική αντίσταση» του Μέσα άφησε τρεις νεκρούς και σχεδόν 400 τραυματίες, πυρπολήσεις Εκλογοδικείων, δημαρχείων και άλλων κυβερνητικών και δημοσίων κτιρίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μοράλες επισκέφθηκε την Κοτσαμπάμπα και συνάντησε τους ηγέτες των κοινωνικών οργανώσεων, των αγροτικών συνεταιρισμών και των παραγωγών φύλων κόκας, που χρησιμοποιούν εναντίον του κρύου και άλλες χρήσεις οι  ιθαγενείς πληθυσμοί.

Ο Μοράλες έφθασε στη Κοτσαμπάμπα με στρατιωτικό αεροπλάνο και δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο συνταγματικό πρόεδρο της χώρας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Αργεντινής υποστήριξε ότι ο Μοράλες ζήτησε άδεια να εισέλθει στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά το γεγονός ότι οι δηλώσεις ατές προέρχονται από την απερχόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής και ορκισμένο εχθρό του Μοράλες περιόρισε την… αληθοφάνειά της.

Μηνύματα συμπαράστασης

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Βολιβία για το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μοράλες.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε “λυπηρό” το πραξικόπημα στη Βολιβία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έβο Μοράλες. “Η Λατινική Αμερική έχει μια οικονομική ελίτ που δεν ξέρει πώς να ζει με τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη των φτωχότερων”, σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε χθες Κυριακή το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία». Ο Ντίας-Κανέλ εξέφρασε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την «σθεναρή καταδίκη του πραξικοπήματος» και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε χθες Κυριακή μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Βολιβία που οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Εβο Μοράλες.

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Εβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία»

Μεταξύ αυτών ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα εναντίον του λαού της Βολιβίας» και χαρακτήρισε απεχθή την απομάκρυνση του προέδρου Μοράλες από το στρατό.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αφού εξήρε την κοινωνική πολιτική Μοράλες στη Βολιβία σημείωσε ότι συμπαραστέκεται στο Βολιβιανό λαό για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ζήτησε χθες το πρωί την ακύρωση των εκλογών, οι οποίες αμαυρώθηκαν από παρατυπίες, σύμφωνα με τον ίδιο. Το ποσοστό που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας ότι έλαβε ο Μοράλες, το οποίο ξεπερνούσε κατά πάνω από 10 μονάδες αυτό του αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, καταγγέλθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση ότι αποτελεί αποτέλεσμα νοθείας.

ΕΕ και  Ρωσία

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια» και «υπευθυνότητα» για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων «αξιόπιστων» εκλογών.

«Θα ήθελα να εκφράσω σαφώς την επιθυμία μας όλα τα κόμματα στη χώρα να δείξουν μετριοπάθεια και υπευθυνότητα και να οδηγήσουν τη χώρα με ειρήνη και ηρεμία σε νέες αξιόπιστες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό της Βολιβίας να εκφράσει την δημοκρατική του βούληση», δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν «σενάριο πραξικοπήματος».

«Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα κρίνει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας «ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ’ αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να βρουν «έναν συνταγματικό τρόπο για να βγουν» από την κρίση.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος πολλών λατινοαμερικανικών αριστερών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Υπενθυμίζεται πως ο Έβο Μοράλες υπήρξε ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες τη τελευταία περίπου δεκαετία. Υιοθέτησε πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των αδύναμων στρωμάτων, αναθεώρησε το Σύνταγμα για να θωρακισθούν τα δικαιώματα των ιθαγενών, βελτίωσε την ποσότητα και ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό που ταλαιπωρούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν η Βολιβία από φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη οικονομία με ενισχυμένη και την κοινωνική δικαιοσύνη.