Διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι που ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα ξένων χωρών. Λίγο αργότερα, δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν προκάλεσαν τον τραυματισμό επτά ατόμων. Νωρίτερα, μιλώντας σε εθελοντές, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Σότσι αν… «αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους».

Ads

Ο Πούτιν σημείωσε πως ομοφυλόφιλοι «μπορούν να αισθάνονται ήρεμοι και ασφαλείς» στο Σότσι, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρχουν περιστατικά διακρίσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως βάσει του ρωσικού νόμου που απαγορεύσει τη διάδοση «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» σε ανήλικους, οι επισκέπτες δεν θα έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις «απόψεις τους» σε οποιονδήποτε ανήλικο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Σότσι σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας και του εξωτερικού, δήλωσε πως «το καθήκον μας ως διοργανωτές είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των θεατών αυτής της γιορτής του αθλητισμού και ως προς αυτό θα κάνουμε τα πάντα».

Ads

«Αν αφεθούμε να δείξουμε αδυναμία, να δείξουμε ότι φοβόμαστε, θα βοηθήσουμε τους τρομοκράτες να επιτύχουν τους στόχους τους», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. «Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα, η οποία εργάζεται σε όλους τους τομείς –τον ανθρωπιστικό, τον πολιτικό, τον οικονομικό–οφείλει να συντονίσει τις προσπάθειές της στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών, των δολοφονιών αθώων», πρόσθεσε.

Εκρήξεις στο Νταγκεστάν

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη μετάδοση των δηλώσεων του ρώσου πρόεδρου, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα. Ανάμεσα στους επτά τραυματίες είναι και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν νεκροί» δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στο Ιντερφάξ.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι η πρώτη έκρηξη προκλήθηκε από οπλοβομβίδα που εκτοξεύθηκε εναντίον εστιατορίου. Η δεύτερη έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο που βρισκόταν στην ίδια περιοχή. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.