Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον απερχόμενο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, φέρεται να είπε πως «αν ήθελα μπορούσα να πάρω το Κίεβο σε δεκαπέντε ημέρες». Τη δήλωση που αποδίδεται στον Πούτιν φέρνει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αλλά επιβεβαιώνεται και από το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ads

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Γερμανίας, κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, δήλωσε πως η Ρωσία «έχει τερματίσει de facto τη συνεργασία της» με την Ευρώπη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «την συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης», στην Ουκρανία. «Είναι γεγονός: η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο», είπε.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα αλλάξει την πολιτική της και θα επιδείξει «σεβασμό στα δικαιώματα των λαών», είπε ο Γκάουκ σε μια ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών για αναζήτηση λύσης στην ουκρανική κρίση, οι φιλορώσοι αποσχιστές φέρονται να ζήτησαν «ειδικό καθεστώς» για τις ανατολικές περιφέρειες που ελέγχουν στο πλαίσιο των προκαταρκτικών ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μίνσκ της Λευκορωσίας. Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν εντός της εβδομάδας.

Ads

Πρόκειται για συνάντηση της «ομάδας επαφής» στην οποία συμμετέχουν ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο και ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Ουκρανία επίσημα δεν έχει στείλει διαπραγματευτές, ωστόσο ανεπίσημα εκπροσωπείται από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα. Οι συμμετέχοντες δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες για τη συνάντηση, ωστόσο ανακοίνωσαν πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μια νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή.