Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Ads

Ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη με μια θερμή χειραψία, στην πρώτη συνάντηση τους μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, που σηματοδοτήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικές δυνάμεις στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

«Είμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος» επισήμανε ο πρόεδρος Πούτιν σε αναφορά του για το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 15η Ιουλίου υποδεχόμενος τον Ερντογάν.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, από την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων θα ωφεληθούν τόσο η Τουρκία, όσο και η Ρωσία.

Ads

«Θα εισέλθουμε σε διαφορετική φάση μέσα από τα βήματα που θα λάβουμε» απάντησε στον Πούτιν ο Ερντογάν.

«Το τηλεφώνημά σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος μας έκανε χαρούμενος» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «η περιοχή μας έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία».

Τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών, ενώ μαζί του πέταξε στη Ρωσία και ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και στενός του συνεργάτης Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας χθες Δευτέρα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη που αποτελεί μια νέα αρχή.

Μάλιστα σύμφωνα με τον τούρκικο τύπο, Ρωσία και Τουρκία διαπραγματεύθηκαν αρχικά μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από τη μεσολάβηση ενός Τούρκου επιχειρηματία και του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού.