Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα στην ανατολική Ουκρανία είναι το ίδιο το Κίεβο που δεν δέχεται να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Η Μοσχα υπερασπίζεται το δικαίωμα των αυτονομιστών στην απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων. Από την άλλη, το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο  να καταστεί το Κίεβο μέλος της συμμαχίας.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης την Παρασκευή ακόμη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές. Δυστυχώς αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες πολιορκούσαν τις πόλεις μας», δήλωσε. 

Αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια σύρραξη ευρείας κλίμακας, αλλά θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί. «Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας—οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να μην μας προκαλούν», ανέφερε, μιλώντας σε μια νεολαιίστικη εκδήλωση στη Μόσχα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο—«όχι για να απειλήσει κανέναν, αλλά για να αισθάνεται ασφαλής».

ΝΑΤΟ και Κιεβο εναντίον Μόσχας

Στο μεταξύ, πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, που τις τελευταίες ημέρες καλεί σε βοήθεια την Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη ρωσική «επιθετικότητα». «Η κυβέρνηση θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το σημερινό διεθνές νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO» ανέφερε συγκεκριμένα. 

Ads

Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

«Παρά τις κούφιες αρνήσεις της Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μεμονομένη ενέργεια, αλλά για τμήμα ενός επικίνδυνου μοτίβου που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία από κυρίαρχη χώρα». Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα σεβαστεί πλήρως όποια απόφαση λάβει το ουκρανικό κοινοβούλιο σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

Προειδοποιήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναφέρει με σαφήνεια ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και την περιοχή θα έχει αυξημένο κόστος», προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης τον Πούτιν να «αντιστρέψει την πορεία’  των πραγμάτων επισημαίνοντας του ότι «είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ μιας συνεργασίας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κλιμάκωση», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή.ς

Στο μεταξύ, η  κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαψεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά την ανάμιξή της στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της κρίσης στην οποία προχωρά δεν είναι αξιόπιστες, γεγονός που όπως ανέφερε εκθέτει τη Μόσχα στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα οικονομικά κόστη.

Προειδοποιήσεις για το φυσικό αέριο

O Γιατσένιουκ εκτός από το να πει πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ, είχε «προειδοποιήσει» ότι η Ρωσία θα έκλεινε την στρόφιγγα του φυσικού αερίου ακόμη και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωσή του φαινόταν να ανατρέπει τα όσα μόλις είχε ανακοινώσει ο Πούτιν πως συμφώνησε με τον Ποροσένκο για επανέναρξη του διαλόγου προς αποφυγή του ενεργειακού αδιεξόδου της Ουκρανίας.  

Από την πλευρά της η Ρωσία κάλεσε την Ευρώπη να φοβάται ότι το Κίεβο θα της “κλέψει” το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ ‘Ετινγκερ. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πλησιάζει η περίοδος που θα χρειάζεται θέρμανση. Υπάρχει κίνδυνος το φυσικό αέριο με το οποίο προμηθεύει η Gazprom την Ευρώπη – και το οποίο παραδίδεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία – να παρακρατηθεί παράνομα από την Ουκρανία για δικές της ανάγκες», σημείωσε.

Λαβρόφ: Ανάγκη προστασίας αμάχων από τον ουκρανικό στρατό

Για ανάγκη προστασίας των αμάχων από τον στρατό του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία – όπου φουντώνουν οι μάχες εκ νέου με το ελληνικό προξενείο να μετεγκαθίσταται από την Μαριούπολη σε άλλη πόλη – μίλησε επίσης σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο μόνος τρόπος για να διασώσουμε πολίτες στην Ανατολική Ουκρανία είναι να απωθήσουμε τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά από τις θέσεις από τις οποίες βρίσκονται από τις οποίες επιτίθενται σε πόλεις», είπε και πρόσθεσε ότι «από στρατιωτικής άποψης ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι πολιτοφυλακές κάνουν απλά πράγματα – απωθούν τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά τις θέσεις από τις οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στις πόλεις, τα νοσοκομεία και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις». «Η απώθηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα σώσει πολλούς αμάχους», συμπλήρωσε σχολιάζοντας πως «το Κίεβο καλύπτει τη στρατιωτική του αποτυχία μιλώντας για ρωσική εμπλοκή».