Για περίπου 35 λεπτά συνομίλησαν Πούτιν και Ομπάμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. 

Ads

«Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την «τακτική» που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

«Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αυτοί οι στόχοι είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική» είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.

Ads

Όσον αφορά το μέλλον του Άσαντ αυτό αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης στο δείπνο που θα έχουν αργά το βράδυ της Κυριακής οι ηγέτες της G20. 

«Νομίζω ότι αυτό θα γίνει τώρα» είπε η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σβετλάνα Λούκας στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν θα συζητηθεί το θέμα του Άσαντ.

«Τώρα ξεκινά ένα δείπνο εργασίας με αντικείμενο την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες και σχεδιάζεται να συζητηθούν η κοινή δράση και οι προσεγγίσεις ενώ θα συζητηθεί επίσης το προσχέδιο μιας κοινής ανακοίνωσης για την τρομοκρατία» πρόσθεσε.