Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην καθιερωμένη, ετήσια συνέντευξη Τύπου για το κλείσιμο του έτους.

Ads

Μπροστά σε ένα κοινό 1.400 δημοσιογράφων, ο Πούτιν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις αμερικανικές εκλογές, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί παρέμβασης της Ρωσίας, αλλά και σημειώνοντας, σύμφωνα με τον Guardian ότι «κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσει ο Τραμπ, εκτός από εμάς φυσικά, που το πιστεύαμε πάντα».

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε σε χαμηλούς τόνους όταν ερωτήθηκε για τις θέσεις Τραμπ σε σχέση με την ανάγκη ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη της ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο εδώ. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο έκπληκτος από τα λόγια κάποιων άλλων εκπροσώπων της σημερινής κυβέρνησης που προσπαθούν για κάποιον λόγο να αποδείξουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι ισχυρότερες στον κόσμο. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό» είπε.

Ads

«Εάν κάποιος εξαπολύει κούρσα των εξοπλισμών, αυτός δεν είμαστε εμείς… Δεν θα δαπανήσουμε ποτέ πόρους για μία κούρσα εξοπλισμών που δεν μπορούμε να αντέξουμε» κατέληξε.

Μάλιστα, ο Πούτιν αναμένει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και δήλωσε έτοιμος να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν προσκληθεί από τον Τραμπ.

«Αναμένω μια αλλαγή στις σχέσεις μας και μια επιστροφή στην κανονική δια-κυβερνητική επικοινωνία προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα μας και ο κόσμος, αρχικά στους τομείς της ασφάλειας της οικονομικής ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η επιστολή που έστειλε στις 15 Δεκεμβρίου στον Τραμπ, στον οποίο εξέφραζε την ελπίδα του για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε ένα «ποιοτικά νέο επίπεδο».