Τα χέρια έδωσαν στην Αγία Πετρούπολη Βλάντιμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από ένα εξάμηνο ψυχροπολεμικών σχέσεων. 

Ads

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση να αποκαταστήσουν το διάλογο και τις σχέσεις τους σε μια επαναπροσέγγιση που σύμφωνα με τους αναλυτές έγινε σε χρόνο ρεκόρ και έχει και πολύ πλούσιο παρασκήνιο. 

Η συμφιλίωση μπροστά στις κάμερες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να «αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις». 

Ads

«Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού» τόνισε.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο». 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία «θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν» στη χώρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι τουρκο – ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μια «πολύ διαφορετική περίοδο» και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι «έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας». Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια «θετική» φάση και πρόσθεσε πως η «αλληλεγγύη» ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.

Το παρασκήνιο της συμφιλίωσης

Το παρασκήνιο της επαναπροσέγγισης των δυο ηγετών μετά την ρίψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα σύνορα της χώρας με τη Συρία έχει πλούσιο παρασκήνιο 

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δυο χώρες διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωση τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν Τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Η σημερινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη είναι η επισφράγιση αυτής της συμφιλίωσης. 

image

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματιστεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού. Ο τελευταίος, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Στη συνέχεια η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Σε αυτήν ο Ερντογάν ζητά συγγνώμη για την κατάρριψη από τον Ρώσο Πρόεδρο αλλά και από τις οικογένειες των θυμάτων. 

Στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του Ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. 

Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet. Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης.