Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάβ Ροχανί μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα θα, παρουσιάσουν την κοινή του θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «.. θα υπογραμμίσουν την υποστήριξη τους προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Ads

Ο Ουσακόφ επεσήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύριοι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.

Μεταξύ άλλων, είπε ο Ουσακόφ, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρείς χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Η συνεργασία Ρωσίας Τουρκίας στην συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Ads

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 3 Απριλίου στις οποίες θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και το ζήτημα των εισαγωγών τουρκική ντομάτας.

Ο Ουσακόφ υπενθύμισε ότι πέρυσι η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές μιας σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές φθάνοντας σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο προέδρων θα υπογραφούν μια σειρά διμερείς συμφωνίες, εκ των οποίων οι πέντε είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή. Προβλέπεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και παιδιών, συμφωνία στον τομέα του αθλητισμού και δύο συμφωνίες που αφορούν τις επενδύσεις του ρωσικού The Russian Direct Investment Fund.

Ο αγωγός Turkish Stream και οι S-400

Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019.

Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των δύο προέδρων, δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.

Ξεχωριστή συνάντηση Πούτιν- Ροχανί πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής ο ρώσος πρόεδρος θα έχει χωριστή συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο, με τον οποίο, όπως είπε, θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λαμβάνοντας υπ όψιν τα μηνύματα των Αμερικανών περί αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας, όπως και ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της πέμπτης συνόδου κορυφής για την Κασπία και την κατάσταση στη Συρία.

Ο Γιούρι Ουασκόφ ανέφερε επίσης ότι στους προσεχείς μήνες ενδέχεται να υπογραφεί συμφωνία για την δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU ) και του Ιράν (στην EAEU συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Ρωσία-σ.σ).

Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Ιράν μπορούν να ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.