Το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε ο Ρώσους πρόεδρος  Βλαντίμιρ Πούτιν για τις προσπάθειές του να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ads

Μιλώντας στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που πραγματοποιείται στο Ουζμπεκιστάν ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν προτείνει συνεχώς συναντήσεις με τον Ζελέσνκι – αν και δεν έκανε παρόμοια πρόταση στη συνάντηση τους στην Σαμαρκάνδη – και ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης. Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη βοήθεια στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι ελπίζει μεγάλο μέρος αυτών να πάει στις φτωχότερες χώρες.

«Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί» είπε.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή τη Δύση ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία και υποστήριξε ότι έστειλε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει.

Δεν βιάζομαι να ολοκληρώσω την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Στην πρώτη του τοποθέτηση για την πορεία του πολέμου μετά την ουκρανική αντεπίθεση ο Πούτιν απείλησε τους Ουκρανούς με χτυπήματα σε υποδομές.  «Θα δούμε πώς θα τελειώσει η ουκρανική αντεπίθεση» τόνισε.

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Πούτιν ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες να πληγούν ρωσικές υποδομές από τους Ουκρανούς και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πιο σοβαρή αντίδραση αν δημιουργηθούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη Ρωσία.

«Μόλις πρόσφατα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν ορισμένους ευαίσθητους στόχους (σ.σ. σταθμούς ενέργειας κ.τλ.). Ας το θεωρήσουμε αυτό προειδοποιητικό χτύπημα», είπε ο Πούτιν. «Εάν η κατάσταση εξελιχθεί περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση, η απάντησή μας θα είναι πιο σοβαρή».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι σταδιακά παίρνει τον έλεγχο εδαφών στη χώρα. Υποστήριξε ότι αρχικά είχε συμφωνήσει για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» σε ότι αφορά την Ουκρανία και ότι ο κύριος σκοπός είναι η απελευθέρωση του Ντομπάς.
«Δεν βιαζόμαστε, ο κύριος στόχος δεν αλλάζει»

«Δεν έχουμε ευθύνη για την άνοδο στις τιμές»

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη άρχισε πριν ξεκινήσει η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης συνέβαλε τα μέγιστα η ‘πράσινη ατζέντα’ που υιοθέτησε η ΕΕ», τόνισε.
«Εμείς δεν έχουμε ευθύνη για την άνοδο στις τιμές αερίου στην Ευρώπη. Ζητήστε από την Ουκρανία να ανοίξει μια από τις οδούς αερίου προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε. Οσον αφορά στον αγωγό Nord Stream I, σημείωσε ότι οι ειδικοί της Siemens Energy διαπίστωσαν τη διαρροή αερίου στην αγωγό.

«Η Gazprom χρειάζεται εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις κατά του εξοπλισμού του Nord Stream I έχουν αρθεί», συμπλήρωσε. «Εάν χρειάζεστε αέριο μπορείτε να άρετε τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα σεβαστεί πλήρως τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.