Πλήθος πολιτών πλημμύρισε τους δρόμους της Νέας Υόρκης για να διαμαρτυρηθεί για τη νέα απαλλαγή αστυνομικού για δολοφονία. Πρόκειται για τον αστυνομικό που σκότωσε τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε, θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, να ανοίξει έρευνα για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του θύματος. Ωστόσο, μετά την υπόθεση της δολοφονίας του Μάικλ Μπράουν και την απαλλαγή του αστυνομικού που τον πυροβόλησε η δυσπιστία και η απογοήτευση είναι διάχυτη στις ΗΠΑ.

Ads

 
Τη νύχτα της Τετάρτης (πρωί Πέμπτης, ώρα Ελλάδας), χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης παραλύοντας κεντρικά σημεία – την Τάιμς Σκουέαρ, τον Κεντρικό Σταθμό και το Κέντρο Ροκφέλερ – με πανό εναντίον της «ατιμωρησίας» και συνθήματα κατά της αστυνομίας. Οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές, ωστόσο, συνελήφθησαν τουλάχιστον 30 πολίτες. Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις υπήρξαν και σε άλλες πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

image

image 

Ads

Ο Γκάρνερ, πατέρας έξι παιδιών, βρισκόταν σε δρόμο του Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούλιο, όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν με την υποψία ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα. Κατά την προσπάθεια σύλληψης του 43χρονου ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον Γκάρνερ με κεφαλοκλείδωμα.

image

image
 
Ο 43χρονος δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ο ιατροδικαστής – που έκρινε πως επρόκειτο για ανθρωποκτονία – κατέληξε πως ο θάνατός του επήλθε από το συνδυασμό της πίεσης στο λαιμό και της θέσης του σώματός του, λόγω της λαβής του αστυνομικού, με επιβαρυντικούς παράγοντες το άσθμα και την παχυσαρκία.
 
Βίντεο από την στιγμή του περιστατικού εμφάνιζε τον Γκάρνερ να λέει πολλές «δεν μπορώ να πάρω ανάσα». Η φράση έγινε σύνθημα των διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη:

image


 

O αστυνομικός εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης τη «λύπη» του για το περιστατικό, λέγοντας πως «δεν είχε πρόθεση να βλάψει κανέναν». Η χήρα του Γκάρνερ, Έσοου Γκάρνερ είπε από την πλευρά της: «Δεν έχει τίποτε να μου προσφέρει η συγγνώμη του, αυτός έχει ακόμη τη δουλειά του, αλλά εγώ έχω τον άντρα μου στο χώμα και πρέπει να βρω πώς θα ταΐσω τα έξι παιδιά μου».