Την ενοχή της για τρία αδικήματα σχετικά με το σκάνδαλο του λογισμικού που παραποιούσε τις τιμές εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ δήλωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 4,3 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές.

Ads

Η VW συμφώνησε επιπλέον να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να εξεταστεί ο ρόλος στελεχών της και υπαλλήλων της, σχετικά με το σκάνδαλο, το οποίο θα κοστίσει συνολικά 21 δισ. δολάρια στον γερμανικό κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η Volkswagen πρέπει να βάλει τελικά πολύ πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη απ΄ ό,τι αρχικά αναμένετο, προκειμένου να βάλει τίτλους τέλους στις δικαστικές της διαμάχες με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο όμιλος επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να πληρώσει 4,3 δις δολάρια (4,1 δις ευρώ) σε πρόστιμα και ποινές. Ο συμβιβασμός όμως δεν φαίνεται να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ads

Η επίτευξη συμβιβασμού θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση του σκανδάλου Dieselgate το οποίο βύθισε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

Εδώ και έναν και πλέον χρόνο η ομοσπονδιακή αστυνομία FBI και άλλες διωκτικές αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν έρευνες στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου των παραποιημένων τιμών ρύπων.

Με τον συμβιβασμό η VW μπορεί να απαλλάσσεται από νέες έρευνες, εντούτοις το τίμημα είναι πολύ υψηλό. Δεδομένου ότι η VW έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει 17,5 δις δολ. για την επίλυση αστικών διαφορών για την αποζημίωση πελατών, εμπόρων και συνεργατών, τα αποθεματικά του ομίλου δεν επαρκούν.

Για τις νομικές της διαμάχες στα πλαίσια του Dieselgate η Volkswagen είχε προβλέψει 19,2 δις δολάρια (18,2 δις δολάρια), ωστόσο ο τελικός λογαριασμός έχει ανέβει στα 21 δις δολάρια.

«Το ποσό είναι επώδυνο, αλλά διαχειρίσιμο», σχολιάζει ο γερμανός ειδικός σε θέματα αυτοκίνησης από το Πανεπιστήμιο Ντουίσμπουργκ-Έσσεν, Φέρντιναντ Ντουντενχέφερ.