Πόσες φορές θα μπορούσε κάποιος να γιορτάσει την έλευση του νέου χρόνου; Και τελικά πότε πράγματι αλλάζει ο χρόνος; 

Ads

Μία παρατήρηση του έγχρωμου παγκόσμιου χάρτη, που δείχνει πότε υποδέχεται κάθε χώρα το 2018 – ανάλογα με τη ζώνη ώρας που ακολουθεί – προσφέρεται για διασκεδαστικές αναζητήσεις ταξιδιών!

Επίσης ο ίδιος χάρτης μπορεί να προσφέρει πειστικές απαντήσεις σε «υποψιασμένα» μικρά παιδιά, που αναρωτιούνται πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει σε μια νύχτα να επισκεφθεί τόσες χώρες!

Μπορείτε να δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ

Ads

Ένα παράδειγμα. Η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί το 2018 δώδεκα ώρες αργότερα από το νησί Κιριμπάτι, δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει διαθέσιμη πτήση, για να προλάβει να κάνει κάποιος ρεβεγιόν και στα δύο μέρη! Δυνατότητες άλλες υπάρχουν πάντως, π.χ. μπορεί να δει κανείς τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα στο ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ και να τα ξαναδεί στη Χονολουλού, ή αντίστοιχα πρώτα στο Όκλαντ και μετά στην Ταϊτή.

Από την Ελλάδα εφικτό – αν όχι εξίσου εξωτικό – είναι να κάνει κάποιος ρεβεγιόν στους Ευζώνους, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια να περάσει με άνεση και να αλλάξει ξανά χρόνο στη Γευγελή. Αντίστοιχα προλαβαίνει κάποιος να υποδεχθεί το 2018 στην Αδριανούπολη και να το ξαναϋποδεχθεί μετά από λίγο στην Ορεστιάδα.

Οι ζώνες ώρας ή ωριαίες άτρακτοι δεν επινοήθηκαν ως ένα παιχνίδι με τον χρόνο, όσο κι αν οι άνθρωποι συχνά εύχονται να μπορούσαν να τον γυρίσουν πίσω. Θεσμοθετήθηκαν για να «συντονίσουν» τα ρολόγια των ανθρώπων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και να διευκολύνουν τις τηλεπικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, τις οικονομικές συναλλαγές. 

Η λογική ήταν απλή, καθώς ο κόσμος χωρίστηκε σε 24 ωριαίες ατράκτους, που αντιστοιχούν η κάθε μια σε ένα τόξο γεωγραφικού μήκους 15 μοιρών, που τα άκρα τους ακουμπούν στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο.

Τελικά, όμως, ποιος είναι ο χρόνος ο αληθινός και ποια η ιδανική ζώνη ώρας, για να υποδεχθεί κάποιος το 2018;

«Τα καλύτερα ρεβεγιόν τα κάνουν οι αστρονομικοί σύλλογοι. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει βγάζουμε τα τηλεσκόπια και κάνουμε ρεβεγιόν κάτω από τον έναστρο ουρανό», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης, εξηγώντας πως ο αστρικός χρόνος είναι και ο μόνος σωστός, δηλαδή, η καλύτερη μέτρηση του χρόνου είναι τα αστέρια.