Έτος 2121. Σπίτια με πέτρες στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης χτισμένα πάνω από τις αστικές φάρμες που τροφοδοτούνται από τον ποταμό Μεκόνγκ. Η Αθήνα είναι απαλλαγμένη από το νέφος μετά την απαγόρευση των αυτοκινήτων, και οι οικογένειες του Τόκιο ζουν σε σπίτια απρόσβλητα από πυρηνική ακτινοβολία. Στη Νότια Καρολίνα, τα σπίτια τροφοδοτούνται από την ηλιακή ενέργεια και το νερό φιλτράρεται από την οροφή.

Ads

Αυτές οι πόλεις του μέλλοντος υπάρχουν ήδη στο μυαλό του Άλαν Μάρσαλ (Alan Marshall), καθηγητή περιβαλλοντικών κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Mahidol της Ταϊλάνδης. Με τη βοήθεια φοιτητών από όλο τον κόσμο, ο Μάρσαλ φαντάστηκε ποιες πόλεις θα έχουν προσαρμοστεί με επιτυχία στις περιβαλλοντικές απειλές του επόμενου αιώνα και πως θα μοιάζουν. Συνέλεξε αυτά τα οράματα στο βιβλίο Ecotopia 2121 και το δημοσίευσε 500 χρόνια μετά από τον Τόμας Μορ (Thomas More) που έγραψε για ένα φανταστικό, τέλειο μέρος στο βιβλίο του Utopia. «Η κυρίαρχη σκέψη για την ουτοπική παρόρμηση είναι ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο», λέει ο Μάρσαλ.

image

image

Ads

Το πρότζεκτ Ecotopia προκλήθηκε, ή μάλλον ενισχύθηκε, από την ανησυχία του Μάρσαλ για τους σεισμούς που απειλούν την πατρίδα του το Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Σε αντίθεση με όσους προβλέπουν καταστροφές, ο Μάρσαλ προτείνει τρόπους που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση της πόλης. «Χρησιμοποιούμε τη φαντασία ως έναν τρόπο να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν διαφορετικά», λέει. Τα αστικά τοπία του συνδυάζουν τη ρουστίκ βιωσιμότητα με το φουτουριστικό σχεδιασμό.

Μετά από χρόνια εργασίας, ο Μάρσαλ πιστεύει ότι η κοινωνία θα μπορέσει να αποτρέψει ένα δυστοπικό μέλλον. Παρόλα αυτά, θα διερευνήσει και τα χειρότερα σενάρια στις «Frankencities», το επόμενο πρότζεκτ του.

Στην Αθήνα λέει ο Μάρσαλ υπάρχουν μέρες που λόγω νέφους δεν μπορεί κανείς να δει τον Παρθενώνα. Στην Αθήνα του μέλλοντος όμως τα κινήματα και τα συνδικάτα θα έχουν καταφέρει οι μετακινήσεις να γίνονται με πράσινα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα να είναι λίγα και μόνο στην περιφέρεια, οι δρόμοι πεζόδρομοι, το λιμάνι του Πειραιά θα δέχεται μόνο φιλική προς το περιβάλλον εμπορία και διακίνηση εμπορευμάτων, το νέφος θα έχει εξαφανιστεί από τον Αττικό ουρανό και η υγεία των Αθηναίων καθώς και ο τουρισμός θα βρίσκονται στα ύψη. 

image